Ana SayfaEkonomiEkonomi alanında günün öne çıkanları

Ekonomi alanında günün öne çıkanları

HABER MERKEZİ – Sokağa çıkma kısıtlamasının ardından, haftanın ilk iş gününde ekonomi alanında ardı ardına gelişmeler yaşandı. Yüzlerce ithal ürüne ek gümrük vergisi getirilmesinden Katar ile swap anlaşmasının yükseltilmesine kadar yaşanan son gelişmeleri derledik.

800’den fazla ithal ürüne ek gümrük vergisi getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre 800’den fazla ürüne ek gümrük vergisi getirildi.

“İthalat Rejimi Kararı’na Ek Karar”a göre ilave gümrük vergisi kapsamında, inşaat sektöründe kullanılan bazı ürünler, bazı demir-çelik ürünler, otomotiv sanayide kullanılan yedek parçalar, televizyonlar, plastik ve kauçuk ürünler, bazı kimyasal maddeler, kağıt, tekstil sanayinde kullanılan iplikler ile bazı sayaç ve kalibrasyon makineleri yer alıyor.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Türkiye, Libya’daki iki yatırım kuruluşunun mal varlığını dondurdu

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar doğrultusunda, Libya Yatırım Otoritesi ve Libya Afrika Yatırım Portföyü’nün mal varlıklarının dondurulmasına karar verdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, kuruluşlardan Libya Afrika Yatırım Portföyü’nün eski lider Muammer Kaddafi ve ailesinin kontrolünde olduğu belirtildi.

BDDK, Euroclear ve Clearstream’i TL sınırlamalarından muaf tuttu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasman, depo, repo ve krediler özkaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırıldığını açıkladı.

Euroclear Bank ile Clearstream Banking ise TL işlem sınırlamasından muaf tutuldu.

BDDK’den yapılan açıklamada bu uygulamanın “Covid-19 salgınıyla ilgili olarak ortaya çıkan olağanüstü koşullar ortadan kalkıncaya kadar” devam edeceği kaydedildi.

Muafiyet kararı ile ilgili ise “TL cinsinden tahvil ve kira sertifikası işlemlerinin takas operasyonlarının olumsuz etkilenmemesini ve TL cinsinden menkul kıymetlerin etkin ve verimli bir şekilde işlem görmesinin temini” gerekçe gösterildi.

Katar ile swap anlaşmasının tutarı 3 katına yükseltildi

Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası ile swap anlaşmasının tutarının 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolar karşılığına yükseltildiğini açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar dolar karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar dolar karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir.”

Merkez Bankası swap anlaşmasının temel hedefinin yerel para birimleri üzerinden yapılan ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamak olduğunu açıkladı.

Fitch, Halkbank’ın notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi.

Fitch, Halkbank’ın kredi notunu ise bir kademe indirerek “B” olarak belirledi.

Kuruluş, Halkbank’ın not indirimi ve diğer iki kamu bankasının notunda negatif görünümün “Ülke olarak Türkiye’nin zayıflayan döviz rezerv pozisyonundan, dolayısıyla ihtiyaç duyulması halinde bankalara döviz desteği verme kabiliyetinin azalmasından” kaynaklandığını belirtti.

Tüketici güveninde kötümserlik devam ediyor

Tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 8,5 oranında arttı.

Ancak 59.5 değerindeki endeks piyasada kötümserliğe işaret etmeye devam ediyor.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi ise Nisan ayında 53.8 iken Mayıs ayında yüzde 2,9 oranında artarak 55.3 oldu.


Diken ve BBC Türkçe’den de yararlandık

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın kazananları belli oldu
Sonraki Haber
Kaz Dağları için kampanya: Altın madenciliğinden acilen vazgeçilmeli