Ana SayfaDünyaElleri kelepçeli siyahın gözaltında ölümü: Polisler görevden alındı, çatışmalar çıktı

Elleri kelepçeli siyahın gözaltında ölümü: Polisler görevden alındı, çatışmalar çıktı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Minneapolis kentinde polis tarafından elleri kelepçelenerek yere yatırılan George Floyd isimli siyah gözaltına alındığı sırada yaşamını yitirdi. Dört polis görevden alınırken, FBI soruşturma başlattı. Binlerce kişi ise Floyd’un ölümüne neden olan polis şiddetini protesto etti.

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Pazartesi akşamı elleri kelepçelenerek yüz üstü yere yatırılan George Floyd isimli bir siyah aşırı güç kullanan polisin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti.

Çevredekilerin çektiği görüntülerde bir beyaz polisin yüz üstü yere yatırdığı Floyd’un boynuna diziyle dakikalarca bastırdığı dikkat çekiyor.

Bir diğer polis de ısrarlı tepkilerine rağmen çevredekileri olay yerine yaklaştırmıyor.

Yerde kıpırdayamayan George Floyd “Nefes alamıyorum”, “Bunlar beni öldürecek” şeklindeki sözlerine rağmen polisin diziyle bastırmaya devam ettiği görülüyor.

Dakikalar sonra bilincini kaybettiği anlaşılan Floyd, olay yerine gelen ambulansla hastaneye götürülse de kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Ancak polis yetkilileri, George Floyd’un “evrakta sahtecilik” yaptığından şüphelenildiğini, “polisle temasının ardından tıbbi bir vaka sonucu” öldüğünü iddia etti.

Polisler görevden alındı

Floyd’un gözaltında ölümüyle ilgili olarak dört polisin görevden alındığı bildirildi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter üzerinen yaptığı paylaşımla Floyd’un ölümüne neden olan dört polisin görevlerine son verildiğini duyurdu ve “Bu doğru bir karar” ifadesini kullandı.

Floyd’un gözaltına alınma şekline tepki gösteren Frey ayrıca, siyahlardan özür dileyerek “Amerika’da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı” ifadesini kullandı.

Diğer yandan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) olayla ilgili soruşturma başlattığı açıklandı.

Fotoğraf: AP

Floyd’un ölümüne ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayımlanmasının ardından ise binlerce kişi polis şiddetini protesto etti.

Protestolarda polisin göz yaşartıcı gaz kullanması nedeniyle çatışmalar da çıktı.

“Nefes alamıyorum”

Bir işyeri sahibinin “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Floyd’a uygulanan şiddet, Eric Garner’ın 2014 Temmuz’unda New York’ta polis tarafından öldürülmesini akıllara getirdi.

Sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi (NYPD) tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılan Garner, defalarca “Nefes alamıyorum” demiş, ancak fenalaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti.

Eric Garner’ın son sözü “Nefes alamıyorum” ifadesi, ülke genelinde siyahlara karşı polis şiddetine karşı başlayan protesto gösterilerinde en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.


Karınca, Euronews, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM Türkiye'yi haksız buldu: Anadilinde eğitim eylemine katılmak suç değil
Sonraki Haber
Musa Anter için kitap çalışması