Ana SayfaGüncelGezi direnişinin 7’nci yılı

Gezi direnişinin 7’nci yılı

HABER MERKEZİ – Gezi direnişinin üzerinden tam 7 yıl geçti. Taksim Dayanışması, Gezi Parkı protestolarının yıl dönümünde salgın nedeniyle alternatif etkinlikler düzenliyor.

Bugün, Taksim’de ağaçların sökülmesine engel olanlara yapılan polis müdahalesi sonrası yüz binlerin küçük bir gruba eklenmesiyle İstanbul’dan ülkenin dört bir yanına yayılarak büyüyen Gezi Parkı protestolarının 7’nci yıl dönümü.

Corona virüsü salgını nedeniyle her yıl yapılan etkinler bu yıl yapılamazken, Taksim Dayanışması tarafından alternatif etkinlikler düzenleniyor.

“Gezi’nin 7. yaşını Gezi ruhuna yakışır şekilde coşkulu kutlayacağız. Dayanışmanın bizi bir kez daha kurtardığı bu dönemde Gezi ruhu bizimle!” diyen Taksim Dayanışması, geçtiğimiz iki gün boyunca sosyal medya hesaplarından Gezi’ye dair belgeseller yayınladı.

Bugün ise gezideyiz.biz adlı internet sitesi açan Taksim Dayanışması, “#Gezideyizbiz etiketini paylaşan herkesle parkta buluşacağız” dedi.

https://twitter.com/taksimdayanisma/status/1266679800191750144

Programın devamı ise şöyle:

30 Mayıs Cumartesi

  • 16.00’da Tarih Vakfı’nın atölye çalışmasından uyarlanan “Gezi Tarih Olur mu” isimli belgesel yayımlanacak
  • 23.30’da Murat Meriç Gezi direnişi şarkılarıyla canlı yayında olacak

31 Mayıs Pazar

  • 18.00’de şarkılarla, mesajlarla, söyleşilerle Instagram ve YouTube üzerinden yayın
  • 21.00’de tencere tava havasıyla camlara çıkılacak

İlgili linkler şöyle:

Direnişin başlangıç kronolojisi

Direniş, Taksim Meydanı’nda imar izni olmadan inşa edilmek istenen Topçu Kışlası için Gezi Parkı’nda başlayan çalışmayı protesto etmek isteyen insanlar ile başlamış ve gün gün Türkiye geneline yayılmıştı. Peki, 27-31 Mayıs sürecinde neler oldu?

27 Mayıs

Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesi için Belediye ekiplerince yapılan çalışmalar saat 23.00 sularında başladı.

Çok sayıda meslek odası ve dernekten oluşan Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu kişiler, iş makinelerini durdurarak ağaçların sökülmesini engelledi. Bu amaçla gece boyunca nöbet tutuldu.

28 Mayıs

Sosyal medya aracılığıyla durumdan haberdar olan birçok kişi, ağaçla­rın sökülmesini ve parkın yıkımını engellemek için sabah saatlerinde Park’a geldi. Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de parka gelerek iş makinelerinin önü­ne geçti. Önder, ekipten yıkım ruhsatını istediğinde ekibin ruhsatı olmadığı anlaşıldı. İlerleyen saatlerde polis yıkıma engel olmak isteyen kişilere müda­hale etti ve ardından bazı ağaçlar iş makineleriyle söküldü.

Akşam saatlerinde yıkımı engellemek için nöbet tutanlar kalabalıklaştı ve nöbet kurulan çadırlarda gece boyunca devam etti.

29 Mayıs

Yıkım çalışmaları yeniden başlayınca Sırrı Süreyya Önder’in de arala­rında bulunduğu grup, iş makinelerinin önüne geçerek yıkım çalışmalarını tekrar engelledi ve nöbet tutuldu.

30 Mayıs

Polis, parkta kurulan çadırlarda kalanlara sabahın çok erken saatle­rinde müdahale etti. Polisin bu müdahale sırasında yoğun biber gazı kullanı­mı, parka daha fazla kişinin gelmesine neden oldu.

31 Mayıs

Polis, sabah 04.30 sıralarında parkta bulunanlara yeniden müdahale etti. Gün boyu devam eden polis müdahalesinde yoğun biber gazı kullanımı ve TOMA’dan sıkılan basınçlı su ne­deniyle üç kişi gözünü kaybetti; onlarca kişi yaralandı.

Yaralananlar arasın­da milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu da vardı. Lobna Allami, polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından ağır yaralandı. Bazı şirketler, Gezi Parkı’nın yerine yapılması planlanan alışveriş merkezinde yer almayacaklarını duyurdular.

Ve protestolar başka şehirlere de yayılarak daha da büyüdü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hükümetten Hrant Dink Vakfı'na tehdide ilişkin açıklamalar
Sonraki Haber
Hrant Dink Vakfı'na tehdit mesajı: Bir kişi gözaltında