Ana SayfaGüncelGrup Yorum’dan konser başvurusu

Grup Yorum’dan konser başvurusu

HABER MERKEZİ – Grup Yorum, 9 Ağustos Pazar günü Yenikapı Miting Alanı’nda konser vermek için izin başvurusunda bulundu.

Grup Yorum, üyeleri Helin Bölek ile İbrahim Gökçek’in yaptıkları ve hayatlarını kaybettikleri ölüm orucu sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

1985’den beri türküleri ile halkın açlığını, yoksulluğunu, uğradıkları adaletsizlikleri anlattıklarını belirten Grup Yorum, kapitalizme karşı sosyalizmi istediklerini vurgulayarak, yüzbinleri bir araya getirdikleri konserlerinin 2015 yılından itibaren yasaklandığını ifade etti.

Açıklamada, “Bu konuda son 5 yıldır grubumuzun karşılaşmadığı baskı, uğramadığı saldırı kalmadı. Sadece OHAL sonrası İdil Kültür Merkezimiz tam 11 defa polis baskınına uğradı. Enstrümanlarımız paramparça edildi, çalındı. İşkenceyle gözaltına alındık. Tüm üyelerimiz tutuklandı” ifadeleri kullandı.

Bu baskıların hiçbirine karşı sessiz kalınmadığı dile getirilen açıklamada, artan baskılara karşı 17 Mayıs 2019’da “konser yasaklarının kaldırılması, İdil Kültür Merkezinin basılmaması, üyelerinin terör listelerinden çıkarılması ve tutuklu üyelerinin serbest bırakılması” gibi talepler ile açlık grevine başladığı hatırlatıldı.

Açlık grevlerini ölüm orucuna çeviren grup üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, “Onlar devrimci sanatçılığı yeniden tanımlamış, direnişimiz tüm dünyada büyük bir potansiyel ortaya çıkarmıştı. Adalet haykırışımız Anadolu’dan dünyanın dört bir yanına ulaşmış, halkımız bu direnişi kendi direnişi olarak kabul etmişti” denildi.

Grup üyeleri Dilan Ekin ve Tuğçe Tayyar hakkında da Gökçek’in cenazesine katıldıkları için tutuklama kararı çıkarıldığına yer verilen açıklamada, konser başvurusunda bulundukları kaydedildi.

“9 Ağustos 2020 Pazar günü için Yenikapı Miting Alanı’na konser başvurusunda bulunduk. Yeniden milyonlarla buluşmak, konser yapma hakkımızı yeniden kazanmak istiyoruz. Hala 4 üyemiz; Ali Aracı, Sultan Gökçek, Bergün Varan ve Emel Yeşilırmak tutsak. ‘Grup Yorum’un Talepleri Taleplerimizdir’ diyen tüm aydınlara, sanatçılara, milletvekillerine çağrımızdır; sizler Grup Yorum’un talepleri için kefil oldunuz ve biliyoruz ki sizin de emeğinizle yakında meydan konserlerimizi vereceğiz, tutsak arkadaşlarımızı özgürlüklerine kavuşturacağız.”

Gökçek, Bölek ve Koçak yaşamını yitirmişti

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, konser yasaklarının sonlandırılması, tutuklu üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi talepleriyle ölüm orucundaydı.

Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Temel taleplerden olan konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ise ölüm orucuna eyleminin 323’üncü gününde, 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Ancak Gökçek, 7 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastaneye yaşamını yitirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Manisa'da kadın cinayeti: Gülnur Kocabaş öldürüldü
Sonraki Haber
HDP Cizre: Sizden ve arkanızdaki güçlerden korkmuyoruz