Ana SayfaÇalışma YaşamıHava koşulları buğdayın verimini düşürdü

Hava koşulları buğdayın verimini düşürdü

HABER MERKEZİ – Adana’da aşırı sıcaklar ve poyraz buğdayın verimini düşürdü. Çiftçiler tohum, gübre gibi girdi fiyatları yüksek olan buğday için taban fiyatının artırılmasını istiyor.

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğday hasadı başladı.

Aşırı sıcaklar ve sert esen poyraz nedeniyle bu yıl kentte buğdayın verimi düşmüş durumda.

Buğdayın bu yıl alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanırken, çiftçiler bu durumdan hoşnut değil.

Her yıl girdi maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçiler, hükümetin tarımı destekleyecek politika izlemesini bekliyor.

MA’dan Hamdullah Kesen’e konuşan çiftçi Kemal İncekalan, borçla üretim yaptıklarını, bazı çiftçilerin de zarar etmemek için üretim yapmayıp, tarlasını kiraya verdiğini dile getirdi.

“Bir dekara 23 kilo tohum atıldı ve kilogramı 2.6 TL’dir. 20 kilogram taban gübresi atıldı ve kilogramı 1.8 TL’dir. 35 kilogram üre atıldı ve kilogramı 2 TL’dir. Bir dekar bin 400 TL ilaç masrafı var” diye sıraladığı girdiği maliyetlerinden yakınan İncekalan, “Bunun biçeri ve işçiliğini de saymıyoruz. Aynı çiftçi sattığı ürünle baş başa kalıyor. Girdiler çok pahalı” diye ekledi.

Taban fiyatı yükseltilsin talebi

Hasat zamanına yakın aşırı sıcakların ve esen sert poyrazın buğday verimini düşürdüğünü de belirten İncekalan, “Geçen yıl dekar başına 700 kilogram verim alınan yerde, şu anda en fazla 550 ila 600 kilogramlık bir verim alınıyor. Verim ciddi anlamda düştü. Bazı yerlerde verim daha da düşüktür” dedi.

İncekalan, “Zaten açıklanan taban fiyatı girdileri karşılamıyor. Taban fiyatının yükseltilmesi gerekir” talebinde bulundu.

‘Çiftçi desteklenmeli’

Hava koşullarından ötürü buğday veriminde düşüş yaşandığını aktaran TMMOB bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut da kentte buğday hasadına yeni başlandığını ve verimin geçen yıla oranla düşük olduğunu kaydetti.

Bu yıl alım fiyatı 1.65 TL olarak açıklanan buğdayın maliyetini karşılamadığını belirten Korkut, çiftçinin üretiminin devamı için taban alım fiyatının en az 2.03 TL olması gerektiğini vurguladı.

“Zamansız buğday ithalatlarının olması, tarımda gelecek yıllara göre buğday politikasının üretilmemesi ve Türkiye’de en erken çıkan buğday Adana’dan çıktığı için bölgemizdeki nem oranı yüksek oluşundan dolayı buğday hastalıklarının fazlalığından ilaç maliyetlerinin yüksekliği çiftçiliği daha da mağdur etmektedir.
“Hükümetin de buğdaya dair Adana için tavan fiyatını erken açıklaması gerekir. Maliyetleri dikkate alması gerekir. Çiftçiyi desteklemesi gerekir.”



Önceki Haber
İETT otobüsü sulama aracına çarptı, dokuz kişi yaralandı
Sonraki Haber
ÖHD'den cenazelerin kaldırıma gömülmesine ilişkin rapor