Ana SayfaGüncelHDP: İktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek istiyor

HDP: İktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek istiyor

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Günay hükümetin salgın sürecindeki politikalarını eleştirdi, “AVM’ler açılıyor ama Meclis kapalı. Meclis neden kapalı?” diye sordu. Günay, salgınla mücadele sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı bütçesinden destek verilmesini istedi. Baro ve tabip odaları başta olmak üzere hükümetin meslek odalarının seçim sistemlerine “müdahale” sinyaline de tepki gösteren Günay, “İktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek için bu değişiklikleri planlıyor” diye konuştu.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Günay’ın gündemindeki konular arasında hükümetin salgın sürecini yönetme biçimi ve meslek odalarına dönük “müdahale” sinyali vardı.

“AVM’ler açılıyor ama Meclis kapalı, neden?”

“Salgın yayılmaya devam ediyor ve salgının yol açtığı kayıplar da maalesef artıyor. Ancak buna rağmen hükümet pandemide ‘normalleşme süreci’ adı altında kararlar almaya başladığını açıkladı” diyen Günay, AVM’lerin açılacak olması gibi kararları eleştirdi.

‘Toplum sağlığını esas almayan, sermaye odaklı yürütülen bir pandemiyle mücadele süreci’ yaşandığını söyleyen Günay, muhalefetin, toplumsal kesimlerin ve bilim insanlarının önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti.

Günay, “AVM’ler açılıyor ama Meclis kapalı. Meclis neden kapalı? Bunun bir izahı var mı?” diye sordu.

Bu süreçte Meclis’in kapalı tutulmaması gerektiğini vurgulayan Günay, “Meclis bir an önce açılmalı, tek gündemi de salgın ve salgının olumsuz etkilerini azaltmak olmalıdır. Salgınla mücadele gündemiyle Meclis hemen toplanmalıdır” dedi.

“İktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek istiyor”

Baro ve tabip odaları başta olmak üzere hükümetin meslek odalarının seçim sistemlerine “müdahale” sinyaline de tepki gösteren Günay, “Salgın sürecini kendisine nimet olarak gören iktidar baroların sesini kısmak, STK’leri ele geçirmek için bu değişiklikleri planlıyor” diye konuştu.

“İktidarın, Türkiye demokratik muhalefetinin önemli bir parçası durumunda olan TMMOB ve barolar gibi kurumları hedef almasına şaşırmadık.

“Salgınla mücadele ederken onlarca üyesini yitiren TTB’nin hedef seçilmesi de tesadüf değil. Çünkü bu kurumlar hakikatleri söylüyor; çünkü bu kurumlar üretiyor, çünkü bu kurumlar muhalefet ediyor iktidara. Daha da önemlisi halk sağlığı için salgınla mücadele ediyorlar.

“Bir kez daha gördük ki muhalif olan tüm kesimler iktidarın saldırısının hedefindedir. Bu saldırılara karşı, sıranın bize gelmesini beklemeden, hemen dayanışma ve güçbirliği geliştirmek durumundayız. Çok geç olmadan dayanışma ve güçbirliği için adım atmalıyız. Bunun için partimiz üzerine ne düşüyorsa yapmaya, demokratik güçbirliği için adım atmaya hazırdır.”

“Cumhurbaşkanlığı bütçesinden vatandaşa destek sağlansın”

Öte yandan Günay, 2020 yılı bütçesinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

HDP Sözcüsü, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bir kısmıyla ihtiyaç sahiplerine elektrik, su, doğalgaz faturalarının ödenmesini ve işyeri kapatılan esnaflara doğrudan gelir desteği sağlanmasını önerdi.

Günay, “70 milyar TL yandaş şirketlere, köprü ototyol projelerine garanti ödemeleri ve transferler adı altında aktarılıyor. Bu ödemeler bu olağanüstü dönemde durdurulmalı. Cumhurbaşkanlığı ve yan kuruluşlarına 40 milyar TL harcanıyor. Bunun 30 milyarının kesilmesini öneriyoruz. Bu bütçeler kesildiğinde vatandaşın mağduriyeti giderilecektir” diye konuştu.


İTO’dan Erdoğan’ın açıklamasına tepki: Hekimlerin iradesine saygı istiyoruz

Previous post
Cemevindeki törene engel, cenaze polis eşliğinde Kayseri’ye götürüldü
Next post
“YKS ve LGS sınavları ertelensin” kampanyası