Ana SayfaÇalışma YaşamıHDP: İnfaz yasasıyla Soma’nın faillerinin serbest kalmalarının önü açıldı

HDP: İnfaz yasasıyla Soma’nın faillerinin serbest kalmalarının önü açıldı

HABER MERKEZİ – 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın 6’ncı yılında bir açıklama yapan HDP Emek Komisyonu, “Soma’nın şu anda hükümlü olan failleri de yandaşlar için af yasası olarak çıkarılan ‘infaz’ yasasıyla ödüllendirilip önümüzdeki aylarda serbest kalmalarının önü açıldı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu, üzerinden altı yıl geçen Soma Katliamı’na ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Komisyondan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse imzasıyla yayımlanan açıklamada, Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetinin 301 işçinin can verdiği Soma’da yaşandığı hatırlatıldı.

Katliamın üzerinden altı yıl geçmesine rağmen iş cinayetlerinin ülke gündeminin en ciddi ve neticeleri itibariyle en can alıcı sorunu olmayı sürdürdüğü belirtildi.

“Denetimsizlik, tedbirsizlik, işverenlerin cezai sorumsuzluklarıyla birleşince iş cinayetlerindeki artışa da sebep olmaktadır” denilen açıklamada, Meclis’ten geçen infaz yasasıyla iş cinayetinin sorumlularının erken tahliye edilecek olmasına da değinildi.

“Mahkemelerin işverenden yana olan tutumu iş cinayetlerine meşruluk kazandırmakta, işveren ve şirket menfaatleri insan yaşamından üstün tutulmaktadır. AKP iktidarı tarafından ‘fıtrat’ olarak nitelendirilen işçi cinayetlerine karşı önlem almak şöyle dursun, Soma’nın şu anda hükümlü olan failleri de yandaşlar için af yasası olarak çıkarılan ‘infaz’ yasasıyla ödüllendirilip önümüzdeki aylarda serbest kalmalarının önü açıldı.”

İSİG Meclisi verilerine yer verilen açıklamada, AKP iktidarı döneminde 22 binden fazla işçinin iç cinayetlerinde hayatını kaybettiği anımsatıldı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Soma faciası, hileli taşeronluk düzenlemesi olan rödovans (kiralama) sisteminin de bir sonucudur. Burada yaşanan facianın sebebi, madenciliği, mühendisliğin bilim ve tekniğinden uzaklaştıran ve mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış madencilik politikalarıdır.
“Ekonomik kriz derinleşirken iş cinayetlerinde ciddi bir artış gözlenmektedir. Korona Virüs salgını nedeniyle yapılan evde-kal çağrıları işçileri teğet geçmekte, üretimin devamı uğruna işçilerin ve emekçiler ölüme terk edilmektedir. İş cinayetlerine bir de salgın tehdidi eklenmiştir.”

HDP Emek Komisyonu ayrıca, madencilikte alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Madencilik işkolunda örgütlü olan sendikaların talepleri dikkate alınmalı; önlemler, düzenlemeler, denetimler, sendikalar ve meslek örgütleriyle birlikte yapılmalıdır.
“Zorunlu çalışma gerektirmeyen bütün madenlerde üretime ara verilmelidir. İşçilerin, hak kaybı yaşanmaksızın geçimleri güvence altına alınmalıdır. İşten atma yasaklanmalıdır.
“Zorunlu çalışma yapılan madenlerde, salgın koşullarına göre 3 vardiya sistemi değiştirilmeli, 5-6 vardiya biçiminde düzenleme yapılmalıdır.
“Koruyucu ekipmanlar kısıtlama yapılmaksızın karşılanmalıdır. İşçilere, ailelerine bulaştırma riskinden dolayı koruyucu ekipman gideri ödenmelidir.”

Açıklamanın sonunda “Bir kez daha Soma’da yitirdiğimiz 301 madenci canımızı saygıyla anıyor; emeğin özgürleşmesi, iş cinayetlerinin son bulması için mücadelemizi yükseltiyoruz. Bütün emekçileri de dayanışma ve işbirliğini geliştirmeye çağırıyoruz” denildi.


Soma Katliamı: Altı yıl geçti, değişen bir şey yok

İnfaz düzenlemesiyle Soma sanıkları erkenden tahliye olacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Twitter'dan karantina sonrasında da evden çalışmaya izin
Sonraki Haber
Soma Katliamı: Altı yıl geçti, değişen bir şey yok