Ana SayfaDünyaHDP: Siyahların ‘alamadıkları nefesi’ buradan hissediyor, mücadelelerini destekliyoruz

HDP: Siyahların ‘alamadıkları nefesi’ buradan hissediyor, mücadelelerini destekliyoruz

HABER MERKEZİ – ABD’de George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldürülmesiyle başlayan ırkçılık karşıtı eylemlere destek mesajı yayımlayan HDP, “Amerika’da yaşayan siyahların ‘alamadıkları nefesi’ buradan hissediyor, özgür yaşam haklarını ve hak arama mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldürülmesi ve bunun üzerine ABD’de başlayan ırkçılık karşıtı isyana ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“ABD’nin Minneapolis kentinde beyaz bir polisin George Floyd adlı bir siyahı çirkin bir kibir ve ırkçı motivasyonlarla katletmesini lanetliyoruz” diyen Uca ve Özsoy, bu saldırının siyahlara yönelik ırkçılık açısından yeni bir durum olmadığını vurguladı.

“Amerika’da siyahların tarihsel olarak maruz kaldığı yapısal ırkçılık, polisin vahşeti ve yargı sisteminde ırkçı ayrımcı uygulamalar alabildiğine devam etmektedir” denilen açıklamada, “’Özgür dünyanın lideri’ olduğunu iddia eden bir ülkede üniformalı polisler insanları derilerinin rengi yüzünden sokak ortasında acımasız bir şekilde katledilebiliyor” ifadesi kullanıldı.

Polis şiddeti ve ırkçılığın sadece Amerika’da olmadığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde hukuk devletinin yerini polis devleti alıyor. Aşırı yetki ve dokunulmazlık zırhıyla donatılmış polis teşkilatları sınıfsal, dinsel, mezhepsel, etnik ve ırksal gerilimlerin yoğun olduğu toplumlarda kamu güvenliğini sağlamak bir yana, ‘azınlık’ toplum ve topluluklara karşı ciddi bir tehdit ve tehlike teşkil ediyor.
“Arkasına devlet desteği alan polis kutsal yaşam hakkını dahi hiçe saymaktan çekinmiyor. ABD’de sistematik ırkçılığın baskın olduğu polis teşkilatı başta olmak üzere, ırkçılığı ve ayrımcılığı kurumsallaştıran tüm devlet bürokrasisi ve siyasiler George Floyd cinayetinden sorumludurlar. Bu cinayet bir hata veya istisna değil; yapısal ve kurumsal bir olgu olan ırkçılığın çirkin bir dışavurumudur.”

Açıklamada “Umarız bu vahşi cinayet polisi ırkçı şiddet uygulamak ve insan öldürmekten alıkoyacak önlemlerin alınmasına vesile olur; gerekli siyasi, idari ve hukuki düzenlemeler yapılır” diye belirtildi.

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Uca ve Özsoy, açıklamalarının sonunda ise “Amerika’da yaşayan siyahların ‘alamadıkları nefesi’ buradan hissediyor, özgür yaşam haklarını ve hak arama mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz” dedi.


Floyd’u öldüren polis tutuklandı, üçüncü derece cinayetle suçlanıyor

George Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis’te sokağa çıkma yasağı

ABD’de ırkçılık karşıtı isyan: Karakol yakıldı, eylemler yayılıyor

Fotoğraflarla: George Floyd’un gözaltında öldürülmesinin ardından protestolar




Önceki Haber
Siyasilerden sivil topluma: Hrant Dink Vakfı'na destek mesajları
Sonraki Haber
Hükümetten Hrant Dink Vakfı'na tehdide ilişkin açıklamalar