Ana SayfaGüncelHDP’den Diyanet’e: Mezarlık tahribatlarına onay mı veriyorsunuz?

HDP’den Diyanet’e: Mezarlık tahribatlarına onay mı veriyorsunuz?

HABER MERKEZİ – Mezarlara dönük tahribatlara ilişkin konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Aralıksız bir konseptin parçası olarak saldırılar yapılıyor” dedi. Diyanet’e ve İçişleri Bakanlığı’na çağrı yapan Danış-Beştaş, “Bu ahlaksızlığa karşı bir sözleri yok mu? Buna onay mı veriyorlar?” diye sordu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin Diyarbakır il binasında yaptığı açıklamada, devam eden ve son dönemde artan mezarlık tahribatlarına ilişkin konuştu.

“Aralıksız bir konseptin parçası olarak saldırılar yapılıyor” diyen Danış-Beştaş, dikkatlerin salgına çevrildiği bir dönemde mezarların yıkıldığını söyledi.

En son dün Bingöl’de mezarların tahrip edildiğini aktaran Danış-Beştaş, “Bu konuda ne söylesek eksik kalır; ne hukuk ne inanç ne etik hiç bir konu bu saldırıları izah etmeye yetmiyor. Çünkü ölen bir insanın üzerinden hüküm kalkar” dedi.

Mezar taşlarına “x, q, w” harfleri olduğu gerekçesiyle mezarların yıkıldığını belirten Danış-Beştaş, bunun “bahane” olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu, Kürt düşmanlığının başka bir şekilde yürütülmesidir. Kürt düşmanlığı artık sınır tanımıyor.”

Empati çağrısı yapan Danış-Beştaş, “Sizin evladınız, sizin çocuğunuz, sizin babanız, kardeşiniz olabilirdi. Sadece gidip özel günlerde mezarı ziyaret etmek, dua okumak isteyen ailelere bu hakkı fazla göremezsiniz. Kemiklerden, cansız bedenlerden ne istiyorsunuz? Cansız bedenlerden ne istiyorsunuz? Bu düşmanlığınızın bir sınırı yok mu?” diye sordu.

“Mezarlıkları tahrip eden bir devlet artık yok olmuştur” diye konuşan Danış-Beştaş, şöyle devam etti:

“Onu yaşatacak bir yol kalmamıştır. İnsanların ölü bedenleri üzerinden siyaset devşirmeye çalışan bir anlayış zaten bitmiştir. İnsanların duygularını, hassasiyetlerini, vicdanlarını yaralayan bir devler halkını bölmüş, parçalamıştır. Duyguda, düşüncede, dilde bölmüştür.

“Artık çekin ellerinizi mezarlardan. Ortak yaşam inancına dokunmayın. Ortak vatan, demokratik ulus idealinden insanları vazgeçirmeye çalışmayın. Bu ülkede herkesin bir arada eşit şartlarda yaşaması mücadelesine daha fazla zarar vermeyin.”

Gökçek’in cenazesine saldırı girişimleri

Ölüm orucu sonrası yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in cenazesine ve mezarına dönük saldırı girişimlerini anımsatan Danış-Beştaş, Gökçek’in mezarının bulunduğu Kayseri’de yaşananların, “AKP iktidarının kutuplaştırma ve kamplaştırma siyasetinin sonucu” olduğunu kaydetti.

Danış-Beştaş, “ Bu korkunç siyaseti sevgili Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesinde yaşadık biz. Bu barbar zihniyet, bu dil o zaman da iktidar eliyle dolaşımdaydı. Şimdi de ‘İbrahim Gökçek’in cenazesine saldıracağız’ diyen güruha İçişleri Bakanı hala bir işlem yapmadı” dedi.

Diyanet ve İçişleri Bakanlığı’na çağrı

Mezarlara yönelik saldırılara karşı Diyanet İşleri Başkanı ve İçişleri Bakanlığının sessiz kalmasına tepki gösteren Beştaş, “Peki, her konuda fetva veren Diyanet İşleri Başkanı nerede? Her konuda konuşan İçişleri Bakanı neden konuşmuyor? Bu ahlaksızlığa karşı bir sözleri yok mu? Buna onay mı veriyorlar?” diye sordu.

“Onay vermiyorsa bir an önce o güruhun kimler olduğunu tek tek tespit etmeli ve gözaltına almalıdır. Adeta uçurum kenarındayız ve bu uçurumdan hep birlikte düşeceğiz.

“Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her konuda fetva vermesine gerek olmadığını ama bu ölü bedenlere, mezarlara yapılan bu saldırılar karşısında bir çift lafının olması gerektiğini düşünüyoruz.

“Çocuk yaşta evlilikler hakkında konuşan, siyasi konularda her gün fetva verip kendi alanı dışında yorumlar yapan Diyanet İşleri Başkanı’nın defin hakkı, gömme hakkı, ölü bedenlerle ilgili inancın, dinin gereklerini açıklamaması kabul edilemez.”

Mezarlık tahribatları

Van’dan Muş’a, Hakkari’den Bingöl’e birçok ilde, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’linin mezarları, mezarlıklara çağrılan ailelerin gözü önünde yıkılıyor.

Uygulama salgın günlerinde, haftalardır devam ediyor. Üzerinde yaşamını yitiren kişinin kod adı ya da bayrak ve flama bulunan mezarların taşları askerler tarafından kamera kaydı alındıktan sonra yıktırılıyor.

Mezarlıkların bu şekilde tahribi Meclis’in gündemine de taşındı. Ancak hükümet yetkililerinden konuya dair bir açıklama yok.

Aileler ise soruyor: “Ölen çocuklarımızın mezarlarından ne istiyorsunuz?”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Soma Katliamı anmasına Ankara Valiliği'nden yasak
Sonraki Haber
Afganistan'da saldırılar: En az 36 kişi hayatını kaybetti