Ana SayfaGüncelHDP’li beş belediyeye daha kayyum

HDP’li beş belediyeye daha kayyum

HABER MERKEZİ – HDP’nin seçim yoluyla kazandığı belediyelere kayyum atamaları salgın sürecinde de devam ediyor. Partinin bu kez Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyumlar atandı. Yerlerine kayyumların getirildiği belediye eşbaşkanları, evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı. Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 65 belediyesinden 45’ine kayyum atanmış oldu.

İçişleri Bakanlığı tarafından HDP yönetimindeki Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyum atandı.

Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül, Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş ile Muş’un Korkut ilçesi Altınova Belde Belediye Eşbaşkanı Casim Budak görevlerinden alınarak, yerlerine kayyumlar getirildi.

Iğdır’a Vali Enver Ünlü, Siirt’e Vali Ali Fuat Atik, Baykan’a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan’a Kaymakam İhsan Emre Aydın, Altınova’ya Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık belediye başkanvekili olarak görevlendirildi.

Eşbaşkanlara gözaltı, belediyelere abluka, protestoya müdahale

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre, kayyum atamaları sonrası belediye binalarının çevresi polisler tarafından ablukaya alındı.

Görevden alınan Siirt Belediye Eşbaşkanları Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, Iğdır Belediye Eşbaşkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, Baykan Belediye Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez, Kurtalan Belediye Eşbaşkanları Baran Akgül ve Esmer Baran, Altınova Belde Belediye Eşbaşkanı Casim Budak ile Siirt Belediyesi çalışanı Eşref Tekin, haklarında yürütülen soruşturma kapsamında evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı.

Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Işık’ın Batman’daki aile evine de baskın düzenleyen polis, kapı ve camları kırdı.

Öte yandan, Siirt Belediyesi eşbaşkanlığına seçilen ancak KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Resul Kaçar’ın da evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan Kaçar’ın İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

MA ayrıca, Iğdır’da belediye binasını ablukaya alan polislerin, belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek isteyenlere hiçbir uyarıda bulunmadan biber gazıyla müdahale ettiğini aktardı.

Kitleye yakın mesafeden biber gazı sıkan polisin Iğdır Belediye Başkan Yardımcısı Halis Güney’i darp ettiği de be belirtildi.

Sancar: Kayyum Kürt düşmanlığının en açık örneğidir

Kayyum atamaları sonrası resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan HDP, belediyelerin “gasp edildiğini” belirtti.

Açıklamada, “Saray rejimi bir kez daha halka ve halk iradesine düşmanlığını gösterdi. İktidar halka yaptığı bu düşmanlığın hesabını er geç verecek, halkımız saldırılara boyun eğmeyecektir” denildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da partisinin yönetimindeki beş belediyeye kayyum atanması ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Belediyelere el konulmasını ‘darbe pratiği’ olarak nitelendiren Sancar, “İktidar sözcüleri bir süredir kamuoyunu darbe dedikodularıyla oyalıyor, meşgul ediyorlar. Darbe söylentilerini yayarak kendilerinden bir mağdur yaratmaya çalışıyorlar. Meğer kendileri bir darbe planı peşindeymiş. Bu sabah bu planın hayata geçirilmesine tanık olduk. İktidar 5 belediyemize kayyım atadı, yani bir darbe yaptı” dedi.

Kayyumların ‘toplumun bir arada yaşama umuduna darbe vurduğunu’ belirten Sancar, “Kayyım Kürt düşmanlığının en sert, en açık örneğidir” diyerek tepkisini sürdürdü.

Kayyum uygulamasının partisinin mücadele kararlılığını artırmaktan başka bir sonuç doğurmayacağını da belirten Sancar, “Bütün dünya biliyor ki HDP baskılara boyun eğmez, Kürt halkı baskılardan korkmaz, baskılar karşısında sinmez” diye vurguladı.

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar, diğer demokrasi alanlarını da darbeci yöntemlerle kontrolüne almak için çalışmalarını sürdürüyor. Herkesi darbe planına karşı aynı saflarda buluşmaya çağırıyoruz. Bu saf barış kararlılığı, faşizm karşıtlığıdır. Bu saf, yoksulluğa karşı onurdur.”

HDP’liler tüm seçilmişlere ‘birlik olma’ çağrısı yaptı

HDP il örgütleri ise kayyum atamalarına sokağa çıkarak tepki gösterdi.

“Kayyım darbe rejimidir” pankartı açan, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu HDP’liler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere tüm seçilmişlere “birlik olma” çağrısı yaptı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, yaptığı konuşmada “Bugün susma gün değildir. Demokrasi adına iddialarınız var ise ülkenin demokrasi geleceği için yerel yönetimlerde iddialarınız var ise bu darbeler, bu gasplara ses çıkarmanız gerekir. Tüm sivil toplum örgütlerini, demokrasi adına inisiyatif alan, faaliyet gösteren, kurum, kuruluş şahsiyetleri çağırılar yapmaya, bu darbeleri durdurmaya yan yana birlikte olmaya davet ediyoruz. Bugün birlik olma günüdür” dedi.

İstanbul’un yanı sıra Van’dan İzmir’e, Ankara’dan Diyarbakır’a kadar birçok ilde sokağa çıkan HDP’liler tepkilerini dile getirdi.

CHP ve DEVA’dan tepki

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına bir tepki de Ali Babacan’ın lideri olduğu Demokrasi ve Atılım Partisi’nden (DEVA) geldi.

DEVA’nın resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Daha önce ifade ettiğimiz ve parti programımızda önemle vurguladığımız gibi, kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan, keyfi kararlarla, seçilmiş makamlara el konulması seçmen iradesinin gasbıdır. Bu, demokrasiye, onun temeli ve vazgeçilmezi olan seçimlere inancı zayıflatır” denildi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise HDP’li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin “Seçimle gelen seçimle gitmelidir. Birilerinin hakkında mahkeme kararı varsa, mahkeme kararıyla tespit edilmeden görevden alınmaları doğru değildir. Ankara’dan atama yapılmasını doğru bulmayız. Seçimle yeniden seçilir” dedi.

AP Türkiye raportörü: Kayyumlara son verilmeli

Türkiye’deki muhalefet partilerinin yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor da HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştirdi.

Amor, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Daha önce Avrupa Konseyi’nin de belirttiği gibi, Türk yetkililerin herhangi bir mahkeme kararı olmadan belediye başkanlarını görevden almalarına son vermelerini talep ediyorum. Yerel konseyler en azından seçilmiş üyeleri arasında geçici bir belediye başkanı atama olanağına sahip olmalıdır! Demokrasinin temeline ilişkin güvenilirlik söz konusu” dedi.

65 belediyeden 45’ine kayyum

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 45 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.




Önceki Haber
Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya’nın başvurusuna AYM’den ret
Sonraki Haber
Gerekçe 'Kürtçe' olması: HDP'nin önergeleri işleme alınmadı