Ana SayfaPolitikaHDP’li kadınlar bakana sordu: Cinsel istismar faillerinden kaçı cezaevinde?

HDP’li kadınlar bakana sordu: Cinsel istismar faillerinden kaçı cezaevinde?

HABER MERKEZİ – HDP Parlamento Kadın Grubu, Meclis’e çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesine yönelik yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığını soran ve araştırılmasını isteyen 21 soru önergesi sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının gerçekleşmeden önlenmesine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Vekiller, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle ayrı ayrı 21 soru önergesi sundu.

Önergelerde, devletin önleme yükümlülüğünü yerine getirmediği, buna bağlı olarak çocuğa yönelik cinsel istismar ve aile içi istismar vakalarının artması, kız çocuklarının zorla evlendirilmesine yönelik etkin bir çalışma yürütülmesi ve önlenmesi talep edildi.

İktidar ve yargının tavrından dolayı istismarın arttığı savunulan önergede, yeniden gündeme getirilen “istismar faillerine af” tasarısına tepki gösterildi.

“Kadın örgütlerinin, muhalefetin ve kamuoyunun dirençli baskısı sonucunda rafa kaldırılmaktadır. Ancak bu meselenin daimi olarak yasama organının önüne getirilmesi açık bir tehlikedir. Bu konuya dair işaret fişeği, yaklaşık 4 yıl evvel, AYM’nin TCK’nin 103 üncü maddesinde yer alan çocuklara istismarı düzenleyen ve bir yaş sınırı aramayan düzenlemenin iptaline ilişkin kararı ile atılmıştır. AYM tarafından verilen bu iptal kararının istismar faillerini koruduğu açıktır.”

Gerekçenin devamında, Çocuk Hakları Bakanlığı’nın kurulması, Çocuk Hakları Daimi Komisyonu’nun Meclis’te oluşturulması ve çocuk hakları konusunda bütünlüklü politikaların uygulanması gerektiği belirtilerek, çocukları her türlü istismardan önlemenin devletin birincil yükümlülüğü olduğuna dikkat çekildi.

HDP’li kadın vekillerinin sunduğu önergelerde şu sorular yer aldı:

  • Anayasa Mahkemesi kararı, devletin çocuğun maruz kaldığı cinsel istismara dair sorumluluğunu bertaraf etmekte olup, Bakanlığınız bu kararın çocuklar için doğuracağı olası sakıncalara dair hangi önlemleri almıştır/alacaktır?
  • Bakanlığınız, çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarını engelleyecek düzenlemeler yapılması ve bu meseleyle ilgili etkin bir mücadele yürütülmesi amacı ile hangi çalışmaları hayata geçirecektir?
  • Basın yayın organlarında ‘çocukların evlenebileceği’, ‘doğum yapabileceği’ şeklinde ve çocuğun üstün yararını tehlikeye atan açıklamalara ilişkin Bakanlığınız hukuki süreç başlatmış mıdır?
  • Geçtiğimiz günlerde Akit Tv’de yayınlanan ve çocuğun cinsel istismarını meşru gösteren açıklamalara dair neden hala bir açıklama yapmadınız? Bu programa ve programda yapılan açıklamalara dair hukuki süreç başlatacak mısınız?
  • Son on beş yıl içerisinde kaç çocuk istismara uğramıştır? Yıllara ve şehirlere göre dağılım ne şekildedir?
  • Son on beş yıl içerisinde çocuğa karşı istismardan kaç kişi ceza almıştır, kaçı halihazırda cezaevindedir? Mükerrerlerin sayısına dair bir istatistik mevcut mudur?
  • Bakanlığınız halihazırda kaç istismar davasında müdahildir? Bakanlığınızın dahil olduğu kamu davalarında faillerin etkin bir şekilde yargılandığı ve ceza aldığı vaka sayısı nedir?
  • Bakanlığınız cinsel istismar mağduru olan çocuklara ve ailelerine psikolojik destek sunmakta mıdır?
  • Çocuğa yönelik istismarın önlenmesi için toplumun sizden beklentisi olan bütünlüklü politikaları ne zaman hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?



Önceki Haber
Hollanda'da ilk kez hayvandan insana Corona virüsü bulaşmış olabilir
Sonraki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadına şiddet uygulayan erkek hakkında işlem yapılmadı