Ana SayfaEkolojiHDP’nin başvurusu üzerine: Kanal İstanbul’da keşif yapılacak

HDP’nin başvurusu üzerine: Kanal İstanbul’da keşif yapılacak

HABER MERKEZİ – HDP’nin Kanal İstanbul Projesi’nin yapımına karşı açtığı davada, mahkeme “keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması” kararı aldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Kanal İstanbul Projesi’nin yapımına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davada önemli bir gelişme yaşandı.

Mahkeme, “keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması” kararı aldı.

Başvuruyu inceleyen İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, “Uyuşmazlığın, teknik yönden açıklığa kavuşturulabilmesi için alanında uzman bilirkişilerin görüşüne başvurulması gerekli görüldüğünden, yürütmenin durdurulması istemi hakkında mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bir karar verilmesine” hükmetti.

Mahkemenin kararı 5 Mayıs’ta oy birliği ile aldığı öğrenildi.

Ne olmuştu?

HDP’nin Hukuk ve Ekoloji Komisyonları, Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı 20 Ocak’ta İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Bu kapsamda İstanbul İdare Mahkemesi’ne verilen dilekçede, HDP’nin ekoloji ve doğa hakkını savunan bir kitle partisi olduğuna işaret edilmişti.

HDP’nin ilgili tüzük ve program hükümlerine yer verilen dilekçede, “Parti tüzük ve programında yer alan bu amaç ve hedefler doğrultusunda, Halkların Demokratik Partisi’nin dava konusu Kanal İstanbul Projesi için verilen hukuksal ve bilimsel-teknik açıdan yok hükmündeki ÇED olumlu kararının iptali istemiyle dava açmakta hukuksal menfaati vardır” ifadeleri yer almıştı.

Başvuruda ayrıca, ÇED’in ilgili mevzuatlara, yasal ve anayasal aykırılıklara işaret edilerek, ÇED Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması talep edilmişti.

Projenin ÇED süreci

Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduktan sonra 23 Aralık 2019 tarihinde askıya çıkarılmış ve kamuoyunun görüşlerine açılmıştı.

ÇED raporunun Aralık’ta komisyonda kabul edildiğinin duyurulmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü’nden çekildiklerini açıklamıştı.

Bakanlığın kabul ettiği Kanal İstanbul Projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporu 2020’nin Şubat ayında onaylanmıştı.


Kanal İstanbul’un ilk ihalesi ‘Corona’ günlerinde yapıldı




Önceki Haber
Tutuklu avukatlar ölüm orucunda: Kas zayıflamaları başladı
Sonraki Haber
Silivri Cezaevi'nde 44 mahpusta Corona virüsü tespit edildi