Ana SayfaGüncelİbrahim Gökçek hayatını kaybetti

İbrahim Gökçek hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Ölüm orucu eylemine ara verdikten sonra hastaneye kaldırılan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hayatını kaybetti. Gökçek, Kayseri’de toprağa verilecek.

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek, taleplerinin karşılanacağı yönünde verildiği belirtilen sözler üzerine, 5 Mayıs’ta, eyleminin 323’üncü gününde ölüm orucuna ara vermişti.

Bunun üzerine İstanbul Esenyurt’ta bulunan Reyap Hastanesi’ne kaldırılan Gökçek’in tedavisine başlanmıştı.

Gökçek, tedavi gördüğü hastaneye yaşamını yitirdi.

Grup Yorum’un resmi Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:

Gazi Cemevi’nde tören

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

İbrahim Gökçek için Gazi Cemevi’nde tören düzenlendi.

Törene, ölüm oruçlarında yaşamını yitiren Helin Bölek ile Mustafa Koçak’ın aileleriyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra binlerce kişi katıldı.

Mezopotamya Ajansı, cemevinin bulunduğu Gazi Mahallesi’nin tüm cadde ve sokaklarında zırhlı araçların konuşlandırıldığını aktardı.

Cemevindeki tören öncesi konuşan İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek, adaletsizlikler sona erene kadar mücadelelerin devam edeceğini söyledi ve ekledi:

“Biz çocuklarımız ile gurur duyduk. Maalesef bugün de İbrahim’i sonsuzluğa uğurluyoruz. Yoldaşları, dostları, sevenleri burada. Bundan büyük bir gurur duyuyorum. Mücadele bitmeyecektir. Muhakkak bu faşizme geri adım attıracağız. Yok edeceğiz. Herkesin birlik olması lazım.
“Bu dayanışmayı yükseltmek gerekiyor. Çocuklarımız öncü oldu. Bundan sonra da onların bayraklarını arkalarından gelen insanlar taşıyacak. Biz de elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Herkesin muhakkak yapacağı bir şey vardır. Şu anda avukatlarımız ölüm oruçlarında. Onlarla birlikte olalım. Adalet taleplerini yerine getirmelerini sağlayalım.”

İbrahim Gökçek’in cenazesi yarın saat 10.00’da mahallede bulunan benzin istasyonuna kadar gerçekleştirilecek yürüyüşün ardından defnedilmek üzere Kayseri’ye götürülecek.

HDP’den açıklama

Bu arada HDP Merkez Yürütme Kurulu, İbrahim Gökçek’in yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Konser vermek, özgürce sanat yapmak ve adil yargılanmak amacıyla verilen mücadelede bir canın daha yitirildiği belirtilen açıklamada Gökçek ve arkadaşlarının  dile getirdiği taleplerin hiçbiri karşılanmayacak talepler olmadığına dikkat çekilerek, “Demokrasinin kırıntısı olan ülkelerde bile bu taleplerin hiçbiri tartışma konusu yapılmadan karşılanması gereken taleplerdir” denildi.

Açıklamada iktidarın Helin Bölek ve Mustafa Koçak’ın hayatını kaybetmesine rağmen bu taleplere kulak tıkadığı ve görmezden geldiğine vurgu yapılarak, “Hatta katı bir inat ve yasakçı anlayışla can kayıplarına neden oldu. 3 insanımızı kaybetmiş olmamızın tek sorumlusu ülkeyi ‘konser verilemez, sanat yapılamaz’ hale getiren, ardından bu talepleri görmezden gelen AKP-MHP iktidarıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında “Helin, Mustafa ve İbrahim’i yaşatamadık, onları ölüme gönderen vicdansızlığı kıramadık, ama verdikleri bedelin hepimize yüklediği büyük bir sorumluluk bulunmaktadır. Sanatın, konserin, türkünün, düşüncenin, örgütlenmenin özgürleştiği bir ülke yaratmak vicdan sahibi olan herkesin sorumluluğudur. Biz de 3 insanımızın anısını böyle anlamlandırıyor ve bunun mücadelesini yükselteceğimizi belirtiyoruz” denildi.

Helin Bölek ve Mustafa Koçak da yaşamını yitirmişti

Grup Yorum üyesi, bas gitarist Gökçek, tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde, açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çevirmişti. Tahliye edildiği 24 Şubat’tan bu yana eylemini Küçük Armutlu’daki ‘Direniş Evi’nde devam ettiriyordu.

Gökçek’in temel taleplerinden biri konser yasaklarının sonlandırılmasıydı. Ayrıca tutuklu Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi de talepler arasındaydı.

Temel taleplerden olan konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ölüm orucu eylemine 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Gökçek’le aynı taleplerle açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Mustafa Koçak da “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde, 24 Nisan’da yaşamını yitirmişti.

Diğer yandan tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal da “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.




Önceki Haber
Kanser hastası sekiz yaşındaki Ahmet yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Dersim'de Şok Market, kadın çalışanı taciz eden müdür hakkında işlem yapmadı