Ana SayfaGüncelİddianame hazırlandı: El Hemdan ‘dur ihtarı’na uymuş, polis sendelememiş

İddianame hazırlandı: El Hemdan ‘dur ihtarı’na uymuş, polis sendelememiş

HABER MERKEZİ  – Adana’da polis tarafından vurulan Suriyeli Ali El Hemdan’ı ölümüne dair soruşturma davaya dönüştü. İddianameye göre, El Hemdan’ın ‘dur ihtarı’na uyduğu, “oruçluydum, sendeledim” diyen polis F.K.’nin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bir kovalamaca ya da polisin sendelemesinin de söz konusu olmadığı belirlendi. El Hemdan’ı öldüren polis “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanacak.

Adana’nın Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde, 27 Nisan günü uygulama noktasında ‘dur’ ikazına uymadığı iddia edilen Ali El Hemdan isimli Suriyeli genç polis tarafından öldürülmüştü.

Savaş nedeniyle Suriye’nin Halep kentinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan El Hemdan’ı öldüren polis açığa alınmasının ardından tutuklanmıştı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında El Hemdan’ı vuran polis F.K. hakkında “kasten insan öldürme” suçundan iddianame hazırlandı.

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, tanık ifadelerinin ardından incelenen kamera görüntüleri, “oruçluydum, sendeledim” diyen polis F.K.’nin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, olay yerini gören kameranın incelenmesi ile ilgili bilgilere göre bir kovalamaca ya da polisin sendelemesinin söz konusu olmadığını ortaya çıktı.

El Hemdan ‘dur ihtarı’na uymuş

İddianamede kamera kayıtları ve görgü tanıklarının beyanlarına yer verildi.

“Sokağın başından içeriye doğru Ali El Hemdan’ın yürüdüğü, yaklaşık 15-20 metre arkasından da şüpheli polis memurunun yürüdüğü, kısa süre sonra Ali El Hemdan’ın yüzünü polis memuruna dönerek geri geri yürüdüğü, bu sırada şüpheli polis memurunun elinde bulunan silahın namlusuna mermiyi sürdüğü, ölene doğrultarak ateş ettiği aynı anda Ali El Hemdan’ın yere yığıldığı anlaşılmaktadır. Polis memurunun savunması hiçbir şekilde kamera görüntüleri ile örtüşmemektedir. Olayın görgü tanığının anlatımlarından ve görüntülerden polis memurunun sendelemesi, düşmesi gibi bir durumun ve herhangi bir koşma-kovalamacanın yaşanmadığı anlaşılmaktadır.”

İddianamede Adana Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü’nün 4 Mayıs 2020 tarihli raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Ali El Hemdan’ın üzerinden çıkan tişörtün sol göğüs bölgesinde bulunan deliğin sert bir yüzeyden (taş-duvar-metal-cam vb) sekerek çarparak gelen mermi çekirdeği veya mermi çekirdeğine ait parçanın oluşturduğu delinme olduğu ve söz konusu delinme üzerindeki atış artıklarının oluşturduğu renk dağılımı göz önünde bulundurulduğunda delinmenin aşağıdan yukarıya doğru gerçekleştiği fikir ve kanaatine varılmıştır. Ancak atış mesafesi hakkında kesin bir kanıya varmak mümkün değildir diye belirtmiş ise de kamera görüntüleri, merminin isabet ettiği yerin göğsün sol üst kısmında olması, tanık beyanları ile birlikte değerlendirildiğinde merminin sektiğini kabul etmenin zor olduğu, bu nedenle raporla kamera görüntüleri arasında çelişki oluştuğu değerlendirilmekle, Ali El Hemdan’a ait kıyafetlerin bir kez de İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İncelemeleri İhtisas Dairesi Balistik Şube Müdürlüğüne gönderilmesine…”

Hak örgütleri: Suriyeli genç hedef alınarak kalbinden vuruldu

Suriyeli genç “dur” ihtarına uymadı diye öldürüldü, vuran polis tutuklandı

Previous post
İzmir'de camilerden “Çav Bella” çalınması soruşturmasında bir gözaltı
Next post
Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı beş milyonu aştı