Ana SayfaDünyaİklim krizi: Eğer önlem alınmazsa birçok yer Sahra Çölü gibi olacak

İklim krizi: Eğer önlem alınmazsa birçok yer Sahra Çölü gibi olacak

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde sera gazı emisyonlarındaki artışın devam etmesinin ‘görülmemiş bir krizin habercisi’ olduğu belirtiliyor. Bilim insanlarına göre eğer sera gazı emisyonları azaltılmazsa 2070 yılında, dünyanın kara yüzeyinin yüzde 19’u Sahra Çölü’nün iklim koşullarında olacak. Bu ise 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30’unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.

Sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda, 50 yıl sonra sıcaklıkların insanlığın üçte biri için “yaşanamayacak seviyede” olacağı tahmin ediliyor.

Çin, ABD ve Avrupa’daki bilim insanları tarafından hazırlanan ve Ulusal Bilimler Akademisi’nin dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ‘dünya genelinde sera gazı emisyonlarındaki artışın devam etmesi, insanlığı daha önce görülmemiş bir krizle karşı karşıya bırakabilir’.

Araştırmaya göre, insan etkisiyle oluşan sera gazı emisyonlarının artışı sonucunda ortalama bir kişinin yaşadığı sıcaklık 2070 yılında 7,5 derece artacak.

Bu durum, 50 yıl sonra dünyadaki tahmini nüfusun yaklaşık yüzde 30’unun, sıcaklığın ortalama 29 derece olduğu bölgelerde yaşaması anlamına geliyor.

Kara yüzeyinin yüzde 19’u Sahra Çölü gibi olacak

Söz konusu iklim koşullarına sahip tek yerin küresel kara yüzeyinin yalnızca yüzde 0,8’ini oluşturan Sahra Çölü’nün sıcak bölgeleri olduğu dikkate alındığında, sera gazı emisyonları azaltılmazsa 2070 yılında, gezegenin kara yüzeyinin yüzde 19’u bu iklim koşullarında olacak.

Araştırmaya göre, sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması ise söz konusu sıcak koşullara maruz kalacak insan sayısını yarıya indirebilir.

Exeter Üniversitesi Küresel Sistemler Enstitüsü Direktörü ve İklim Uzmanı Tim Lenton, küresel ısınmanın engellenmesiyle olası etkilerin büyük ölçüde azaltılabileceğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Senaryolarımız, mevcut seviyenin üzerinde gerçekleşen her bir derecelik ısınmanın, bir milyar insanın sıcaklığın dayanılamayacak seviyenin üzerine çıktığı iklim koşullarında yaşaması anlamına geldiğini gösteriyor.

“Günümüzde, sera gazı emisyonlarının önüne geçmeyi yalnızca parasal terimlerle değil, insani değerlerle ifade edebilmemiz önem arz ediyor.”




Önceki Haber
Robert Koch Enstitüsü: Sosyal mesafe kuralı 'yeni normal' olmalı
Sonraki Haber
HDP Parti Meclisi üyesi Van'da alıkonuldu, konu Meclis gündeminde