Ana SayfaCezaevleri“İmralı’daki tutuklularla acilen avukat görüşü yapılmalı”

“İmralı’daki tutuklularla acilen avukat görüşü yapılmalı”

HABER MERKEZİ – ‘Kovid-19 Hapishane İzleme Bülteni’nin beşincisinde bir kez daha hasta tutukluların durumuna dikkat çekilirken, cezaevlerinde ölüm orucu eylemini sürdüren tutukluların risk altında oldukları vurgulandı. İmralı Cezaevi’nde bulunan tutuklulardan Mart ayından bu yana hiçbir şekilde haber alınamadığı belirtilirken, “Sağlık durumları konusunda ciddi endişeler olduğundan acilen avukat görüşü yapılmalıdır” çağrısı yapıldı.

‘Kovid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni’nin dördüncüsü yayımladı. Bültenin bu sayısında da salgında cezaevlerinde yaşanan temel sorunlara yer veriliyor.

Hasta tutukluların durumuna dikkat çekilen bültende, cezaevlerinde yeterli sayıda doktor ve uzman doktorun bulunmadığı belirtiliyor.

“Hastalığı nedeniyle kendi başına hayatını sürdüremeyecek durumdaki hastaların,  infazın ertelenmesi başvuruları kabul edilmemektedir, bu da sağlık durumlarını kötüleştirmekte, ölüm sınırına kadar getirmektedir” deniliyor.

Ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik ile Didem Akman ve Özgür Karakaya’nın durumlarına yer verilen bültende; Ünsal’ın 106, Timtik’in 137, Akman ve Karakaya’nın da 90’ar gündür ölüm orucunda olduğu hatırlatılarak, “Ölüm orucu yapan siyasi mahpusların bir an evvel tahliye edilmesi ve ölüm orucu taleplerinin yerine getirilmesi gerekmektedir” diye belirtiliyor.

Kalabalık koğuşlar, hijyenik olmayan koşullar, ince arama dayatması, askeri nizamda sayım gibi farklı cezaevlerinden bildirilen hak ihlallerinin aktarıldığı bültende, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın da tutulduğu İmralı Cezaevi’ndeki duruma dikkat çekiliyor.

İmralı Cezaevi’nde bulunan tutuklulardan Mart ayından bu yana hiçbir şekilde haber alınamadığına dikkat çekilirken, “Sağlık durumları konusunda ciddi endişeler olduğundan acilen avukat görüşü yapılmalıdır” çağrısı yapılıyor.

Kovid-19 Hapishane İzleme Bülteni 

Kovid-19 Hapishane İzleme Bülteni dört hak ve hukuk kurumu tarafından hazırlanıyor: İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD).

Bülten cezaevlerine yapılan ziyaret, tutuklulardan gelen mektup ve faks ile tutuklu yakınlarının aktarımlarıyla hazır ediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Ölüm listesi olanlar değil, ‘milyonlar aç’ diyenler gözaltında”
Sonraki Haber
Kadınlar istismara karşı sokağa çıkıyor