Ana SayfaÇalışma YaşamıİSİG: Salgının ikinci ayında Covid-19 nedenli en az 128 iş cinayeti yaşandı

İSİG: Salgının ikinci ayında Covid-19 nedenli en az 128 iş cinayeti yaşandı

HABER MERKEZİ – İSİG Meclisi, 11 Mart ve 10 Mayıs arasında Türkiye’de Covid-19 nedenli en az 128 iş cinayetinin yaşandığını ve bu iş cinayetlerin 78’inin İstanbul’da gerçekleştiğini açıkladı. Salgını bir ‘sınıf sorunu’ olarak nitelendiren İSİG, birçok işçinin de bu süreçte ücretsiz izne çıkarıldığını belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Corona virüsü salgınında yaşanan iş cinayetleri ve işyerlerindeki hak ihlallerini raporlaştırdı.

Raporda, 11 Mart ile 10 Mayıs arasında salgın nedeniyle en az 128 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Salgının bir “sınıf sorunu” olduğunun izlenen politikalarla ortaya çıktığı belirtilirken, “salgının ikinci ayında sermayeyi koruyan ve işçi sınıfını “sürü bağışıklığına” iten politikaların virüsün işyerlerine ve işçilerin yaşam alanlarında hızla yayılmasına sebep olduğu” ifade edildi.

Salgının ikinci ayında daha da yaygınlaştığı, işverenlerin salgına yakalanan işçilere rağmen üretimi sürdürdüğü ve pozitif vakaları toplumdan sakladığı kaydedildi.

İşyerlerinde alınmayan önlemlerin salgının yayılmasını kolaylaştırdığı ifade edilirken, virüs nedenli iş cinayetlerine ilişkin ise şu bilgiler paylaşıldı:

  • Hayatını kaybeden emekçilerin 9’u kadın 119’u erkek.
  • Hayatını kaybeden emekçilerin yaş ortalaması 50.
  • Hayatını kaybedenlerin 98’i ücretli (işçi ve memur), 30’u ise kendi nam ve hesabına çalışan.
  • Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin en fazla gerçekleştiği işkolları ticaret-büro işkolu ile sağlık işkoludur. Hayatını kaybeden işçilerin işkollarına göre dağılımı ise şu şekilde: Ticaret-büro işkolunda 37, sağlık işkolunda 31, belediye-genel işler işkolunda 11, turizm-konaklama işkolunda 8, tekstil işkolunda 7, taşımacılık işkolunda 5, savunma-güvenlik işkolunda 5, bankacılık işkolunda 4, metal işkolunda 4 ve diğer işkollarında 14 işçi yaşamını yitirdi.
  • Kaybettiğimiz işçilerin en az 18’i (yüzde 15) sendikalı idi.
  • Salgının ilk iki ayında Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin 78’i (yüzde 60) İstanbul, 9’u Kocaeli, 7’si İzmir, 5’i Bursa, 3’ü Ankara, 3’ü Gaziantep ve 23’ü de diğer illerde çalışmaktaydı.

“Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”

Sokağa çıkma yasaklarında dahi patronların ‘özel izin’ alarak işçileri çalıştırdığı belirtilen raporda, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz” başlığıyla şu talepler sıralandı:

  • Temel ve zorunlu sektörlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri,
  • Bunların dışındaki sektörlerde ücretli izin hakkı,
  • Salgın süresince bütün işçilere İşsizlik Fonu’ndan insanca yaşanacak düzeyde gelir,
  • Kaynakların, halkın ve işçilerin sağlığı için kullanılmasını talep ediyoruz.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakanlıktan 'trafikte yaz tarifesi': Maske zorunlu, sosyal mesafeye dikkat edilecek
Sonraki Haber
İzmir'de 1 Mayıs'ı kutlayan işçilere ceza