Ana SayfaGüncelİstanbul ve Ankara’da anma: ‘Denizlere sözümüz devrim olacak’

İstanbul ve Ankara’da anma: ‘Denizlere sözümüz devrim olacak’

HABER MERKEZİ – Gençlik örgütleri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişinin 48. yılında mezarları başında anma yaptı. Anmaya müdahale eden polis mezarlığa flama soktukları gerekçesiyle iki kişiyi gözaltına aldı. İstanbul’da da gençlik örgütleri, Dolmabahçe’de düzenledikleri anmada, “Nasıl ki Denizler bu topraklara anti-emperyalist mücadeleyi kazıdılarsa, Amerikan 6. Filo’sunun döküldüğü denizde bugünün kan emicileri de yerlerini bizlerin mücadelesiyle bulacaktır” denildi.

Ankara’da bulunan sosyalist gençlik örgütleri, 68 devrimci gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 48’inci yılında Yenişehir Karşıyaka Mezarlığı’nda anma düzenledi.

Anmaya gençlik örgütlerinin yanı sıra Deniz Gezmiş’in kuzeni Mustafa Gezmiş ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Bülbül, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Polis, Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapı önünde bir araya gelen gençlerin toplu şekilde, pankart, flama ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın fotoğraflarını mezarlığa girmesine izin vermedi.

Sosyal mesafe gerekçesiyle gelen kişileri gruplar halinde içeriye alan polis, mezarlığa sadece çiçek alınmasına izin verdi.

Polis, mezarlığa flama soktukları gerekçesiyle Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Gençlik Derneği, Dev-Güç Gençlik Komiteleri, HDK Gençlik Meclisleri, Kaldıraç Üniversite, SGDF Öğrenci İnisiyatifi, Yeni Demokrat Gençlik ve Devrimci Lise Birliği üyesi gençlere müdahale etti.

Gazetecilerin çekim yapmasının engellendiği müdahalede, Sait Boztaş ve Yücel Yavuz isimli gençler gözaltına alındı.

Polisin müdahalesini protesto eden gençler, “Denizlere sözümüz devrim olacak” sloganı atarak, mezarlara karanfil bıraktı. Polis, gençlerin mezar başında açıklama yapmasına da izin vermedi.

Gençler, “Saldırılara rağmen bugün Denizleri anmak için buradayız. Bundan sonra her sene anmaya geleceğiz. Onlar ölürken tereddüt etmediler, biz de onları anmak için tereddüt etmeyeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızı almaya gidiyoruz” diyerek polise tepki gösterdi.

İstanbul’da anma

Gezmiş, İnan ve Aslan için bir anma da İstanbul’da düzenlendi.

Anma, 6. Filo’ya bağlı ABD’li askerlerin denize döküldükleri Dolmabahçe sahilinde, Halkların Demokratik Partisi İstanbul Gençlik Meclisleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu, Devrimci Güç Birliği ve Partizan üyesi gençler tarafından gerçekleştirildi.

HDP milletvekilleri, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ve Murat Çepni’nin de katıldığı anmada ortak açıklamayı Nazlı Yöyler okudu.

3 fidanının direnişleriyle tarihe isimlerini yazdırdıklarını söyleyen Yöyler, kapitalist ve emperyalist sistemin yağma, rant ve talan politikalarının günümüzde de devam ettiğini dile getirdi.

“Ellerinde kalanı korumak ile alakalı olan iktidar artık bu ülkeyi yönetememektedir. Yaşadığı ekonomik ve siyasi krizden Suriye ve Kürdistan’da uyguladığı savaş politikalarıyla çıkmaya çalışmakta, baskı ve şiddetle yaşadığı krizi atlatmaya çalışmaktadır.
Nasıl ki Denizler bu topraklara anti-emperyalist mücadeleyi kazıdılarsa, Amerikan 6. Filo’sunun döküldüğü denizde bugünün kan emicileri de yerlerini bizlerin mücadelesiyle bulacaktır.”

Devrimin ise hiç olmadığı kadar yakın olduğunu ifade eden Yöyler, “Kapitalist sistem emekçi halka salgından, ekolojik krizden, doğa ve emek sömürüsünden, ekonomik krizden, emperyalist savaşlardan başka bir şey ifade etmiyor. Ancak devrimi görmek, eşit ve özgür bir yaşamı yani sosyalizmi inşa etmek için mücadeleye atılmak gerekiyor” dedi.

Gençler daha sonra hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı’nı okuyarak, denize karanfiller bıraktı.


Mezopotamya Ajansı

“48 yıldır içimizi yakıyor, acımızı artırıyor, öfkemizi çoğaltıyor”

Previous post
Erdoğan'dan da Zarakolu hakkında suç duyurusu
Next post
'Dayanacak gücüm kalmadı' diyen hasta tutuklu Kaya hastaneye kaldırıldı