Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstanbul’da kadınlardan ortak tepki: Mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz

İstanbul’da kadınlardan ortak tepki: Mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Rosa Kadın Derneği üyelerinin tutuklamasına tepki göstermek amacıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen TJA, HDP ve HDK’li kadınlar, “Asla ama asla haklarımızı korumaktan ve eşitsizliğe karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz” diyerek, tutuklanan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta yapılan eş zamanlı baskınlarla çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi 18 kişi gözaltına alınmıştı.

Ertesi gün 18 kişinin sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği’nce aralarında Rosa Kadın Derneği başkanı ve üyelerinin de bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı.

Söz konusu soruşturma ve tutuklamalara Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Tevgera Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi) üyeleri tepki gösterdi.

Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” pankartını açarak, “Jin jiyan azadi” sloganı attı.

Burada yapılan ortak basın açıklamasına HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi de katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, açıklamada ilk olarak söz alan HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Rosa Kadın Derneği ve TJA’nın dünya kadınları için önemine dikkat çekerek, söz konusu gözaltı ve tutuklama uygulamalarının bu nedenle  tüm kadınlara dayatıldığını belirtti ve ekledi:

“Dayattığınız rejim, kadın örgütlülüğüne dönük baskılarınız kadınları yıldıramayacak. Kadınlar dün olduğu gibi bugün de örgütlenmeye devam edecektir.”

Ardından konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de baskı ve tutuklamaların kadın mücadelesi ve örgütlülüğüne yönelik olduğunu söyleyerek, bunun sonuç vermeyeceğini ve kadınların asla mücadeleden vazgeçmeyeceğini yineledi.

Yapılan konuşmaların ardından ortak açıklamayı TJA aktivisti Suna Kaymaz okudu.

Kaymaz, iktidarın salgın sürecini fırsata çevirerek infaz yasasıyla şiddet, taciz, tecavüz faillerini serbest bıraktığını, çocuklara yönelik cinsel istismar affını yasalaştırmak istediğini söyleyerek, buna karşı çıkan kadınların gözaltı ve tutuklamalarla bastırılmaya çalışıldığını kaydetti.

Baskın sırasında dernek avukatlarına haber verilmeden evraklara el konulduğunu hatırlatan Kaymaz, şunları ifade etti:

“Bu şekilde şiddet mağduru olan kadınların korunması için alınan bilgi ve belgeler baskın yapan ekiplerce riske atılmış oldu. Kadınların kendilerini güvende hissettikleri tek kurum olan Rosa Kadın Derneği’ne karşı yapılan bu saldırı aynı zamanda kadınları yalnızlaştırmak istemenin de başka bir ifadesidir.
“Yapılan baskın, gözaltı ve tutuklamalarla kadınların bağımsız örgütlenme hakkı ve özgürlüğü suç olarak ele alınıyor. İfade özgürlüğü hakkının kadın özgürlüğünden yana kullanılması da suç haline gelmiş durumadır.
“İnatla eve kararlılıkla tekrar haykırıyoruz: Biz kadınlar asla ama asla haklarımızı korumaktan ve eşitsizliğe karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Kazanımlarımızdan taviz vermiyoruz.”

Açıklamada son olarak Kaymaz, “Erkek devlet şiddetine karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz” diyerek, tutuklanan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.


Kadın hakları savunucuları ve siyasetçilerden 12’si tutuklandı

Rosa Kadın Derneği’nin ‘gayri resmi üyesi’ iddiasıyla tutuklanmışlar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dört bir yandan HDP’ye taarruzun sebeb-i hikmeti – III
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bini aştı