Ana SayfaEkolojiKanal İstanbul’da keşif için bir karar daha

Kanal İstanbul’da keşif için bir karar daha

HABER MERKEZİ – İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Halkevleri’nin Kanal İstanbul Projesi’nin yapımına karşı açtığı davada da “keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması” kararı aldı.

Halkevleri’nin Kanal İstanbul Projesi’nin yapımına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davada, mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması kararı aldı.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, “uyuşmazlığın, teknik yönden açıklığa kavuşturulabilmesi için alanında uzman bilirkişilerin görüşüne başvurulması gerekli görüldüğünden, yürütmenin durdurulması istemi hakkında mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bir karar verilmesi” yönünde oy birliğiyle karar aldı.

Ayrıca mahkeme keşif ve bilirkişi giderlerine karşılık bilirkişi avansı ve keşif harcı talep etti.

Halkevleri’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Dava dosyamızda bu rant kanalının hem İstanbul açısından hem Türkiye açısından nasıl bir ekolojik ve toplumsal yıkım yaratacağını bütün ayrıntılarıyla beyan etmiştik.

“Kapitalizmin doğaya rant temelli müdahalesiyle doğrudan bağlantılı Covid-19 salgınıyla boğuştuğumuz bu günlerde hiçbir bilimsel temeli olmayan kanal projesinden, insanların, hayvanların ve doğanın yaşam hakkı için bir an önce vazgeçilmesi gerekmektedir.

“Kentlerin, doğanın ve yaşamımızın Saray rejimi ve ondan beslenen sermaye grupları ayakta kalsın diye yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.”

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, bir süre önce ‘Kanal İstanbul’un yapımına karşı HDP’nin açtığı davada da aynı kararı almıştı.

Projenin ÇED süreci

Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduktan sonra 23 Aralık 2019 tarihinde askıya çıkarılmış ve kamuoyunun görüşlerine açılmıştı.

ÇED raporunun Aralık’ta komisyonda kabul edildiğinin duyurulmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Kanal İstanbul İşbirliği Protokolü’nden çekildiklerini açıklamıştı.

Bakanlığın kabul ettiği Kanal İstanbul Projesi ile ilgili hazırlanan ÇED raporu 2020’nin Şubat ayında onaylanmıştı.


HDP’nin başvurusu üzerine: Kanal İstanbul’da keşif yapılacak

Previous post
İmamoğlu: Bloke edilen paralar hala ihtiyaç sahiplerine verilmedi
Next post
Cenazelerin kaldırıma gömülmesi Meclis'in gündeminde