Ana SayfaEkonomiKaptan pilot Altan’dan ‘havacılıkta normalleşme’ye ilişkin uyarılar

Kaptan pilot Altan’dan ‘havacılıkta normalleşme’ye ilişkin uyarılar

HABER MERKEZİ – Salgın sonrası yeni döneme hazırlanan havacılık sektörünün ‘normalleşme’ adımlarına ilişkin uyarılarda bulunan kaptan pilot Bahadır Altan, uçakların da en azından AVM’ler kadar riskli olduğunu vurguladı. Altan, havaalanlarında ve uçaklarda ne tür önlemler alınabileceğini de sıraladı.

Corona virüsü salgınından ekonomik olarak en çok etkilenen sektörlerden biri olan havacılık sektörü, salgın sonrası yeni döneme hazırlanıyor.

Türk Hava Yolları (THY) salgın nedeniyle durdurduğu iç hat seferlerinin 4 Haziran’da, dış hat seferlerinin ise 10 Haziran’da yeniden başlayacağını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da havalimanlarına ilişkin bir sertifikasyon programı yaptıklarını söyledi, söz konusu sertifikasyon programı ile tüm havalimanlarının tekrar düzenleneceğini açıkladı.

Karaismailoğlu, “Genelge kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müz (SHGM) tarafından bilgilendirme ve denetimler yapılacak, şartları karşılayan havalimanlarına bakanlığımızca bir sertifika verilecek” dedi ve ekledi: “Bu sertifika aynı zamanda muhatap ülke ve havayolları ile de paylaşılacak olup, havalimanlarımızda Covid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerin alındığı belgelenmiş olacak.”

“Havacılık kapitalizmin dolaşım sistemi, havayolları da kan damarları gibi” nitelendirmesinde bulunan kaptan pilot Bahadır Altan ise ‘normalleşme süreci’ ile ilgili uyarılarda bulundu.

Duvar’dan Nuray Pehlivan’ın sorularını yanıtlayan Altan, uçakların da en azından yakın zamanda yeniden açılan AVM’ler kadar riskli olduğunu belirterek, “Maske ve diğer koruyucuların etkileri ise hâlâ tartışmalı” dedi.

1992 yılından beri sivil havacılık alanında çalışan ancak Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan uçak kazası sonrası yaptığı açıklamaların ardından Pegasus Havayolları’ndaki işine son verilen Altan, “Havaalanlarında ve uçaklarda ne tür önlemler alınması gerekir?” şeklindeki soruyu ise özetle şöyle yanıtladı:

“Tabii uçak yolculuğu havaalanında başlayan bir süreç. Girişteki kontroller, check-in sırasındaki temaslar için alınması gereken tedbirler, AVM’lerde alınması gereken tedbirlerle esas olarak aynı. Uçağın içini de metro ya da otobüsten farklı düşünmemek lazım. Bu araçlarda ne tedbir alınıyorsa aynı şekilde uçaklarda da alınabilir.
“Aynı şekilde aralıklı oturmak yerine uçak için özel giysiler üretilebilir. İnsanlar uçağa bindiğinde sağlıkçıların giydikleri bu giysileri giyebilir. Ancak alınan her tedbirin uçuş emniyetini ne yönde etkileyeceğini de uzmanlarla koordineli şekilde gözlemek gerekir.
“Dolayısıyla bunların hepsi olasılık ve üzerinde düşünülerek pek çok çözüm üretmek mümkün. Bunun için de sağlıkçılarla havacılar oturup bu konuya kafa yormalı.”

Bahadır Altan, “Konunun uzmanlarınca iyi etüt edilmeden yapılacak değişiklikler daha sonra başka sorunlara kaynak oluşturabiliyor” diye de uyardı.

“Uçaklarda yapılacak en küçük bir teknik değişikliğin çok iyi irdelenmesi gerek. Yani kâr hırsıyla yapılması gerekenler aceleye getirilmemeli, hiçbir şey uçuş emniyetinin önüne geçmemeli.
“O nedenle özgür bir tartışma ortamı gerekiyor. Bu konular bütün boyutlarıyla ve uzmanlarınca özgürce tartışılmazsa büyük kazalara zemin oluşturulabiliyor.”



Önceki Haber
Kazım Öz imzalı 'Dûr' filmi erişime açıldı
Sonraki Haber
İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde yangın: Bir işçi yaşamını yitirdi