Ana SayfaGüncelKayyum protestolarında mücadeleye devam mesajı

Kayyum protestolarında mücadeleye devam mesajı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Şırnak, Urfa, Adana gibi şehirlerde sokağa çıkan HDP’liler ve hak savunucuları belediyelere atanan kayyumlara tepki göstererek, mücadeleye devam mesajı verdi.

31 Mart yerel seçimlerinde yönetimin Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçtiği 45 belediye kayyum atandı.

Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti. Böylece HDP’nin elindeki belediye sayısı 12’ye düştü.

Son olarak Iğdır, Siirt, Kurtalan, Altınova ve Baykan belediyelerine kayyum atanmasının yankıları sürüyor.

Belediyelere kayyum atanmasına karşı sokağa çıkan HDP’liler ve sivil toplum örgütü temsilcileri ortak mücadele çağrısında bulundu.

MA’nın aktardığına göre Diyarbakır’dan Adana’ya kadar birçok ilde düzenlenen protestolardan öne çıkanlar şöyle:

Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki HDP binası önünde yapılan açıklamada, üzerinde “Kayyım irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı.

HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ’ın yanı sıra, görevden alınan Sur Belediye Eşbaşkanı Cemal Özdemir’in de katıldığı açıklama salgından kaynaklı sosyal mesafe kuralına uyularak yapıldı.

HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız, “Halkımızın nezdinden hiçbir meşruluğu olmayan bu anti demokratik tutumu tanımıyor, kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Kayyım gasptır. Gasp yasalar önünde suçtur. Bu suçunuzu tüm platformlarda teşhir etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Şırnak

Şırnak’ta HDP Silopi İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, HDP’li belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada, üzerinde “Kayyum seçmen iradesine darbedir” yazılı pankart açıldı.

AKP’nin ülkeyi yönetemez hale geldiğini belirten Özgüneş, partisinin 6 milyon oy aldığını hatırlatarak, “Bizler özgürlük, demokrasi, halkların, emekçilerin ve kadınların gücüyüz” dedi.

Bu gücün baskılarla durdurulamayacağını söyleyen Özgüneş, şöyle devam etti: “Bizler bu belediyeleri yeniden kazanacağız. Türkiye’ye demokrasi, barış ve adaleti getireceğiz. Türkiye’nin karanlığı sizlersiniz, bizler aydınlığa getireceğiz.”

Urfa

HDP Urfa İl Örgütü de belediyelere kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, “Halkın seçim iradesini ortadan kaldırarak kayyım rejimi inşa ederek, bunu kalıcı hale getirmek isteyen iktidar, HDP belediyelerinden korkuyor. Halk iradesine salgın, hak ve hukuk tanımadan kayyım atıyorlar” diye konuştu.

Açıklamaya katılan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise “Darbe korkusu ile yanıp tutuşanlar, her gün Kürt halkına darbe yapıyor” dedi ve ekledi: “Halklara tahammül edemiyorsunuz. Bugün zor aygıtı elinizde tüm kurumları elinize geçirmişsiniz. Ele geçiremediğiniz HDP belediyelerine de kayyım atayarak, ele geçiriyorsunuz.”

Adıyaman

HDP’li belediyelere kayyum atanması Adıyaman’da da protesto edildi.

HDP Adıyaman Merkez İlçe Eşbaşkanı Hasari Oğuz, ortak metni okuyarak, kayyumlara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Adana

Adana’da ise Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP’li belediyelere kayyum atanmasını Heykel Park’ta yapılan açıklamayla protesto etti.

Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDK, CHP, ESP ve EMEP’in yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Salgın sürecinde iktidarın baskı uygulamalarının devam ettiğini belirten İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, “Kayyımlar ile gaspedilen halkın iradesidir; sessiz kalmayacağız” dedi.

Bugüne kadar görevden alınan belediye eşbaşkanlarının göreve iade edilmesini, gözaltına alınan ve tutuklanan belediye eşbaşkanlarının da serbest bırakılmasını talep eden Öngör, “Kürt meselesinin demokratik barışçıl yöntemlerle çözülmesinin yolları aranmalıdır” diye konuştu.

CHP Yüreğir İlçe Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım’ın AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesinin ardından tutuklanmasına da tepki gösteren Öngör, Yıldırım’ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise iktidarın, HDP’li belediyelere kayyum atarken, muhalefetin diğer belediyelerini çalıştıramaz hale getirdiğini belirtti ve “kayyumcu zihniyete karşı mücadele edeceklerini” ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cenazelerin kaldırıma gömülmesi Meclis'in gündeminde
Sonraki Haber
Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası soruşturma