Ana SayfaEkolojiKaz Dağları’nda nöbet tutan yaşam savunucularına 57 bin lira ceza

Kaz Dağları’nda nöbet tutan yaşam savunucularına 57 bin lira ceza

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nda altın ve gümüş madeni aranmasına karşı 289 gündür nöbet tutan yaşam savunucularına ‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla toplam 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın ve gümüş madenciliği yapılmak istenmesine karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.

Projeye karşı 289 gündür nöbet tutan yaşam savunucularına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kişi başı günlük 3 bin 180 liradan dört gün üst üste toplamda 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

Çevrecilere “Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak” suçlamasıyla Kabahatler Kanunu çerçevesinde ceza kesildi.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, altın madenine karşı nöbet tutanlardan Ferzan Aktaşi kendilerine kesilen ceza hakkında “Biz kendimizi pandemi sürecinde izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanunu’nu gereğince kesildi” dedi.

Kabahatler Kanunu’nu maddesini hatırlatan Aktaş, şunları söyledi.

“Bizler çevreyi korumak için 288 gündür buradayız. Bu eylemimizle hem çevreyi hem de sağlığı koruyarak ahlaklı davranıyor ve toplum düzenini, yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz.
“Dolayısıyla Kabahatler Kanunu’na aksi yönde hareket etmiyor, kabahat işlemiyoruz. Para cezalarının iptal edilmesi için gerekli itirazlarımızı yapacağız.
“Tekrar söylüyoruz, biz burada piknik yapmıyoruz. Burada milyonlarca can şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa doğayı korumayanların, suç varsa doğayı katleden şirketlerindir.”

Ne olmuştu?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yapmıştı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verilmişti. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başlamıştı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlanmıştı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesmişti.

2019’daki ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kestiği duyurulmuştu.

Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı da, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için başvuru yapmıştı.

26 Temmuz 2019’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanda “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Türkiye ve dünyada salgınla ilgili son gelişmeler
Sonraki Haber
'Bir Davanın Anatomisi: Murer' 24 saatliğine erişime açıldı