Ana SayfaGüncelKESK, ‘kayyum modeline’ benzetti: Bu kez meslek odaları hedefte

KESK, ‘kayyum modeline’ benzetti: Bu kez meslek odaları hedefte

HABER MERKEZİ – Meslek örgütlerine yönelik “müdahale” sinyallerine tepki gösteren KESK, “Bu tür girişimler belediyelere kayyum atanması uygulamasının emek ve meslek örgütlerine uyarlanmış halidir” açıklaması yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yönetim Kurulu, baro ve tabip odaları başta olmak üzere meslek odalarının seçim sistemlerine “müdahale” sinyaline tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada, Bertelsmann Vakfı’nın geçen hafta yayınladığı raporunda Türkiye’ye yönelik kullandığı “De Facto diktatörlük” tanımı hatırlatıldı.

“İfade edilmesi iktidarın hoşuna gitmese de sadece salgın krizi ile değil, rejim krizi ile de karşı karşıyayız” denildi.

Başta Ankara Barosu olmak üzere bazı baroların asli görevlerinin gereği olarak Diyanet’i Anayasa’ya uymaya çağırması sonrası, iktidarın baro ve oda seçimlerine yönelik düzenleme yapılacağı yönündeki açıklamasını hatırlatan KESK, bu durumu “baskıların zirve noktalarından biri” olarak değerlendirdi.

Türk Tabipleri Birliği’nin “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması nedeniyle geçmişte hedef alındığını; odaların yetki, görev, seçim sistemi gibi yapısına yönelik düzenleme yapılacağının ifade edildiğini hatırlatan KESK, tepkiler sonrasında bu girişim askıya alındığı belirtildi.

Bugün de TTB ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) hedefte olduğunu belirten KESK, “ortak mücadele” çağrısı yaptı:

“TTB’nin pandemide doğru bilgi sunması, halkın sağlık hakkını, sağlık emekçilerinin haklarını koruması ve iktidarın sermayeyi önceleyen bilim dışı uygulamalarını açığa çıkaran çalışmalar/açıklamalar yapması, hakeza TMMOB’nin rant, yağma ve talana karşı verdiği kararlı mücadele, sahip olduğu bilimsel bilginin kamu kaynaklarının kamu yararına korunması için seferber edilmesi, baroların insan hak ve özgürlüklerini, hukukun üstünlüğünü korumaya çalışması gibi çabaları nedeniyle iktidarın hedefi haline gelmişlerdir.

“Günlerdir sadece iktidar sözcüleri üzerinden değil, yandaş basın ve troller aracılığıyla hedef haline getirildikten sonra, şimdi de bu kurumlara müdahaleyi içeren düzenlemenin raftan indirildiği ifade edilmektedir

“Konfederasyonumuz dün olduğu gibi bugün de yaşamın her alanını tekçi bir anlayışla dizayn etmek isteyen otoriter yönetim anlayışının ve girişimlerin karşısında olacak, başta TTB ve TMMOB olmak üzere emek ve demokrasi güçleriyle ortak mücadeleyi esas alacak, dayanışma içinde olacaktır.”

Ne oluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini eleştiren baroların İslam’a saldırdığını iddia ederek, meslek birliklerinin seçim süreçlerine dair yeni düzenlemelerin yolda olduğunu söyledi.

Meclis’te başlanmış olan ve veya başlama kararı alınıp neticelendirmeyi bekleyen pek çok düzenleme bulunduğunu söyleyen Erdoğan, bunlardan birinin de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek örgütlerinin seçim usullerinin yeniden belirlenmesiyle ilgili taslak olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanı ile onun şahsında İslam’a yönelik fütursuz saldırılarına şahit olundu. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” diyerek, diyerek baro ve odalara müdahale sinyali verdi.

Erdoğan, “Daha önceki yıllarda bu konuda bir hazırlık yapmış ve belirli bir seviyeye getirmiştik. Bu çalışmayı derhal yeniden ele almalı varsa eksiklerini tamamlayıp en kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız” diye konuştu.


İTO’dan Erdoğan’ın açıklamasına tepki: Hekimlerin iradesine saygı istiyoruz

Previous post
Tutuklu gazetecilerin iddianamesi kabul edildi
Next post
Rekabet Kurumu’ndan 29 firmaya soruşturma