Ana SayfaGüncelMeslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesi iktidarın gündeminde

Meslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesi iktidarın gündeminde

HABER MERKEZİ – Başta barolar olmak üzere meslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesi iktidarın gündeminde. İktidara yakınlığıyla bilinen Abdulkadir Selvi, sadece baroların değil mimar ve mühendis odalarının da seçim sisteminin değiştirileceğini belirtti. Bu duruma tepki gösteren Diyarbakır Barosu, “Sivil toplumu ve baroları boğmayı hedefleyen bu tasarının yasallaşmaması konusunda bağımlı yargının, bağımsız savunucuları olarak, susmayacağız” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta barolar olmak üzere bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Dün partisinin MYK toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Meclis’te neticelenmeyi bekleyen çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan biri de meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirlenmesi ile ilgili taslaktır” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın nefret içerikli Cuma Hutbesi’ne tepki gösteren baroları hedef alan Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslama yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” dedi.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, “Bunlardan birileri de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının belirlenmesidir. Ankara Barosu’nun fütursuz saldırılarını gördük. Bu da bu düzenlemenin ehemmiyetini göstermiştir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis’in takdirine sunmalıyız” ifadelerini kullandı.

Mimar ve mühendis odaları da hedefte

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise sadece baroların değil mimar ve mühendis odalarının da seçim sisteminin değiştirileceğini köşesinde yazdı.

Ayrıca Selvi, “Barolar ve mühendis odalarının yasası değişiyor” başlıklı yazısında Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) bu paketten çıkarıldığını belirtti:

“Koronavirüsle mücadele sürecinde sağlıkçılarımız fedakârca çalışırken, böyle bir düzenlemenin yapılması doğru bulunmadı. Türk Tabipleri Birliği’ni pandemi kurtardı demek daha doğru olur.”

Diyarbakır Barosu’ndan tepki

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren Diyarbakır Barosu, “Sivil toplumu ve baroları boğmayı hedefleyen bu tasarının yasallaşmaması konusunda bağımlı yargının, bağımsız savunucuları olarak, susmayacağız” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın iki gün önce yaptığı, “Avukatlık yasasına ilişkin değişiklik gündemimizde yok” şeklindeki açıklamasını da hatırlatan baro, “130 bin meslektaşımız ve dostlarımızla birlikte her türlü çabayı ve direnişi göstereceğiz” diye ekledi.

‘Toplumcu değerlerimizi koruyacağız’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman da yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın meslek örgütlerini, “yasal düzenleme” yoluyla işlevsizleştirmeye çalıştığını belirtti.

Salman, “Daha önceki yıllarda özelleştirme uygulamalarına karşı çıktığımız, kentsel mekanlarımızı koruduğumuz, barışı savunduğumuz için kurumlarımızı hedef alan Cumhurbaşkanı, bu sefer de insan haklarını ve laikliği savunduğumuz için bizi tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

“Bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, savunduğumuz değerlerden geri adım atmayacağız. İftiralarla örgütlerimizin yıpratılmak istenmesine, ilerici ve toplumcu değerlerimizin ortadan kaldırılmak istenmesine izin vermeyeceğiz.
“AKP’nin demokrasiyi, hukuku ve kamusal varlığımızı çiğnemesine izin vermeyeceğiz. ‘Tek adam, tek parti’ anlayışına karşı, halkın çıkarlarını korumaya, demokrasiyi, özgürlükleri, çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB: Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 5'in üzerinde küçülecek
Sonraki Haber
Deniz Gezmiş'in ilk kez yayımlanan fotoğrafları