Ana SayfaGüncelÖHD’den cenazelerin kaldırıma gömülmesine ilişkin rapor

ÖHD’den cenazelerin kaldırıma gömülmesine ilişkin rapor

HABER MERKEZİ – ÖHD üyesi avukatlar, 261 kişiye ait cenazelerin kaldırıma kazılan 18 mezara toplu olarak gömüldüğü Kilyos Mezarlığı’nda yaptıkları incelemeyi raporlaştırdı. Cenazelerin insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde defnedilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma açılması istendi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin toplu bir şekilde defnedildiği İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’na giderek incelemelerde bulunmuştu.

20 Mayıs’ta gerçekleştirilen tespit ve gözlemler raporlaştırıldı.

ÖHD İstanbul Şubesi’nin hazırladığı raporda, “Heyetimizce 20.05.2020 tarihinde Kilyos Mezarlığında yapılan incelemede, cenazelerin gömülü olduğu yer ile Mezopotamya Haber Ajansı tarafından çekimi yapılan görüntülerdeki yerin aynı olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Konuyu kamuoyunun gündemine taşıyan Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat söz konusu görüntülere ulaşmıştı.

Cenazelerin mevzuata uygun bir biçimde Kilyos Mezarlığı’nda kimsesizler için ayrılan alana gömülmediği belirtilen raporda, “Gömü yapılan yerin yol kenarında kaldırım olarak kullanılan yerin kazılarak altına gömüldüğü tespit edilmiştir” ifadesi yer aldı.

Rapordaki diğer tespitler ise şöyle sıralandı:

Sonuç ve öneriler

Raporun son kısmında ise ÖHD’nin önerileri yer aldı:

  • Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderen yetkililer ve bu cenazeleri İstanbul Kilyos Mezarlığı’nda kaldırım dibine açıkça hukuka aykırı olarak ve insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde defnedilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma açılmalıdır.
  • İstanbul Kilyos Mezarlığı’nda kaldırım dibine defnedilen cenazelerin kimlik tespit işlemlerinin bir an önce tamamlanarak derhal ailelerine tesliminin sağlanması, kimlik tespiti yapılmayan cenazelerin tamamının usulüne uygun şekilde çıkarılarak, çıkarıldıkları Bitlis Yukarı Ölek (Garzan) Mezarlığı’na defnedilmesi gerekmektedir.
  • Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılıp İstanbul Adli Tıp Kurumu’na getirilen ve mezbelelik bir alana defnedilen cenaze sahiplerinden 3 yıllık süreçte yaşadıkları travma, yas tutamama ve manevi ızdıraptan dolayı özür dilenmesi gerekmektedir.

Garzan’dan Kilyos’a

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

267 cenazenin çıkarıldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Garzan Mezarlığı / 2017, MA

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği Mezopotamya Ajansı tarafından ortaya çıkarıldı.

Konu Meclis’in gündemine de taşındı. HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi.

Previous post
Hava koşulları buğdayın verimini düşürdü
Next post
Tahliye edildiği gün yaşamını yitiren Kaya defnedildi