Ana SayfaGüncelÖHD’den tahrip edilen mezarlık raporu: Aileler mezar taşlarını kırmaları için tehdit edildi

ÖHD’den tahrip edilen mezarlık raporu: Aileler mezar taşlarını kırmaları için tehdit edildi

HABER MERKEZİ – ÖHD, Silvan’da tahrip edilen mezarlıklara ilişkin hazırladığı raporda, jandarmanın, cenazelerin ailelerini mezar taşlarını kırmak ve bunun fotoğrafını çekip kendi atmaları konusunda tehdit ettiğini ifade etti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, 21 Mayıs tarihinde Silvan’ın Kutlu Alan, Topçay, Tekel ve Köprülü Bağ mahallelerinde tahrip edilen mezarlıklara ilişkin incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı ve ailelerle görüşmeler yapan ÖHD heyeti, bir rapor hazırlayarak kamuoyunda paylaştı.

Raporda, ailelerin çocuklarının mezar taşlarını kırmak için jandarma tarafından tehdit edildiği bilgisine yer verildi.

Rapora göre görüşmelere ilişkin öne çıkan notlar şöyle:

Kutlu Alan Köyü: Baba Mehmet Örselendi kendisinin köy muhtarı vasıtasıyla Bağdere Karakoluna çağrıldığını ancak kendisinin ilkin gitmediğini eşi ve çocuklarının gittiğini, ancak ertesi gün tekrar aranmasıyla Bağdere karakoluna gittiğini beyan etmiştir.

Karakola gittiğinde jandarma komutanı tarafından hakarete ve tehdide maruz kaldığını, yaşadığı Kutlu Alan köyünde mezarlığı bulunan örgüt üyesi iken yaşamını yitiren 2 çocuğunun mezarının başlık kısmının yasak olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte kendisiyle görüşen jandarma komutanının babadan mezar başlığını kırmasını istediğini, kırdıktan sonra da parçalanmış haliyle mezarlığın fotoğrafının whatsaptan kendisine atmasını istediğini, eğer aile yapmazsa jandarmanın mezarları kıracaklarını ve mezarlığı götüreceklerini, evi arayacaklarını gözaltı yapacaklarını söyleyerek tehdit edildiğini ifade etmiştir.

Karakoldan geldikten sonra jandarmanın baskısı sonucunda mezarlığın isim ve soy isminin yer aldığı mezarlığın asli unsuru başlık(Kilêk) aile tarafından kırılmak zorunda kalınmış ve kırılan mezar başlıklarının fotoğrafı whatsaptan gönderilmiştir. Tarafımızca yapılan incelemede kırılmış halde bulunan mezar başlıkları fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır.

Topçay Köyü: Mustafa Yeni’nin babası, Cüneyt Yeni’nin amcası olan Mehmet Yeni, kendisinin köy muhtarı vasıtasıyla Bağdere Karakoluna çağrıldığını beyan etmiştir. Karakoldayken karakol komutanı ve yanında bulunan bir yetkili tarafından mezarlığın başlık (Kilêk) yapısının yasadışı olması ve savcılık talimatına binaen yıkması gerektiğini, parçalanmış mezar başlığının fotoğrafının çekilerek jandarma komutanına whatsap üzerinden gönderilmesini istediğini ifade etmiştir.

Bu yapılırken tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldığını belirtmiştir. Bu olay olmadan önce valilik tarafından aranılarak Diyarbakır HDP İl binası önünde oturan ailelere katılmasını teklif edildiğini, baba Mehmet Yeni bu teklifi reddettiği için mezarlıkların tahribatı olayının kendisine ve ailesine yapıldığını ifade etmiştir. Bu durumun insani olarak Kabul edilemeyeceğini belirtmiştir.

Mezarlık tahrip tarihinden yaklaşık 1 ay önce de (Nisan 2020) olduğunu ifade etmiştir. Tarafımızca yapılan incelemede kırılmış halde bulunan mezar başlıkları fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır.

Tekel Mahallesi: Kardeşler Rıdvan Yılmaz ve Kerem Yılmaz 2020 Şubat ayında kendilerinin emniyet tarafından aranılarak mezarlığın başlık (kilêk) denilen kısmının yıkılmasını, eğer yıkmazlarsa kendilerinin yıkacağını beyan etmişlerdir.

Bu uyarıyı yaptıktan sonra bir gece haber verilmeden sonraki gün evlerinin yakınında bulunan mezarlığa gittiklerinde mezarlığın tahrip ettiklerini ifade etmişlerdir. Tarafımızca yapılan incelemede kırılmış halde bulunan mezar başlıkları fotoğraflanarak kayıt altına alınmıştır.

Köprülü Köyü: Baba Sabri Kılıç kendisinin Bağdere karakoluna çağrıldığını bunun üzerine karakola gittiğini beyan etmiştir. Karakola gittiğinde jandarma komutanı tarafından hakarete ve tehdide maruz kaldığını, yaşadığı Köprülü bağ köyünde mezarlığı bulunan örgüt üyesi iken yaşamını yitiren çocuğunun mezarının başlık kısmının yasak olduğunu belirtmiştir.

Bununla birlikte kendisiyle görüşen jandarma komutanının babadan mezar başlığını kırmasını istediğini, kırdıktan sonra da parçalanmış haliyle mezarlığın fotoğrafının whatsaptan kendisine atmasını istediğini ifade etmiştir. Karakoldan geldikten sonra jandarmanın baskısı sonucunda mezarlığın isim ve soy isminin yer aldığı mezarlığın asli unsuru başlık (Kilêk) aile tarafından kırılmak zorunda kalınmıştır. Kırılan mezar başlığı kaldırıldığı için tarafımızca bu durum kayıt altına alınamamıştır.

Cumhuriyet savcısından talimat

ÖHD, Silvan Cumhuriyet Savcısı Selçuk Dadak ile de konuya ilişkin görüştüklerini belirtti.

Dernek, görüşmede cumhuriyet savcısının söz konusu duruma dair soruşturmaların kendisi tarafından yürütüldüğünü, mezar başlıklarında yaşamını yitiren kişilerin kod adlarının ve örgüt görsellerinin bulunduğunu bu durumun da örgüt propagandası suçunu oluşturduğunu, bu suç dolayısıyla tespit edilen mezarlık sahiplerinin hepsine örgüt propagandası iddiası ile soruşturma başlattıklarını söylediğini aktardı.

Dadak, kendisinin emniyet ve jandarma görevlilerine mezarlık sahiplerinin aranarak mezarlık başlıklarında bulunan örgüt propagandası içeren yazı ve görsellerin silinmesini, silinmediği taktirde bunun belediye marifetiyle yapılacağının söylenmesini istediğini belirtti.

Ancak Dadak, kırılması ve kırıldıktan sonra da whatsaptan fotoğraf gönderilmesi yönünde talimat vermediğini ileri sürdü.

Raporun öneriler bölümünde ise şu maddeler sıralandı:

  • Mezarlık tahribatlarına ilişkin ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara bilgilendirilme yapılması ve gerekli başvuruların yapılması,
  • Sorunun kaynağı olan yetkili kişi ve kurumların suç oluşturan eylemleri hakkında suç duyurusunda bulunması ile tazminat davalarının açılması,
  • Yaşanılan durumun kamuoyunda duyarlılık oluşturması ve gelinen noktada durumun vahametinin anlaşılması için basın açıklaması ve sosyal medya çalışmalarının yapılması önerilmektedir.

Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Van'da şüpheli asker ölümü
Sonraki Haber
Tedbirler gevşetildi, uzmanlar uyardı: İkinci salgın dalgası gelebilir