Ana SayfaGüncelÖlüm orucundaki avukatlar için çağrı: Seslerine ses olursak yaşatabiliriz

Ölüm orucundaki avukatlar için çağrı: Seslerine ses olursak yaşatabiliriz

HABER MERKEZİ – Avukat Aytaç Ünsal ile birlikte ölüm orucu eyleminde olan tutuklu avukat Ebru Timtik’in ailesi “Çocuklarımızı ancak onları sahiplenip, seslerine ses olursak yaşatabiliriz” diyerek, kamuoyuna mücadele çağrısı yaptı.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan tutuklu avukat Aytaç Ünsal’ın açlık grevinin 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Ebru Timtik’in ise 94’üncü gününde ölüm orucuna dönüştürdükleri eylemleri devam ediyor.

Timtik 144 gündür, Ünsal ise 113 gündür “adil yargılanma” talebiyle başlattıkları eylemlerini sürdürüyor.

Ebru Timtik’in ailesi, Timtik ve Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek için yazılı bir açıklama yaptı.

Yargılamaları devam ederken tahliye edilen avukatların sonrasında çıkarılan yakalama kararı ile yeniden tutuklandıkları hatırlatılan açıklamada, “Avukatların son defa ifadesini alma gereği bile duymadan Barkın Timtik’e 18 yıl 9 ay, ablası Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 sene ceza vermiş, toplamda tüm avukatlar 159 yıl hapis cezasına çarptırıldılar” ifadeleri kullanıldı.

Timtik’in hızla kilo kaybettiği belirtilen açıklamada sağlık durumuna ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

“Sağlık durumunun kötüye gittiğini, avukatı ile son görüşmesinde cümlesini toparlamakta dahi zorluk çektiğini, ayrıca eklem ağrılarının arttığını öğrendik. Kovid-19 salgını özellikle Silivri Hapishanesi’nde yayıldığını, tedbir amaçlı hiçbir şey yapılmadığını endişeyle takip ediyoruz.”

Açıklamada, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hiçbir çıkar ve maddi kaygı gütmeksizin Soma ve Ermenek maden katliamları, Çorlu tren katliamı, Ali İsmail Korkmaz, Dilek Doğan, Berkin Elvan gibi toplumsal birçok davayı üstlendiklerine dikkat çekildi.

“Suçları, ezilen, haksızlığa uğrayan sınıfın yanında olup onları sahiplenmeleridir. Ebru ve Aytaç, Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi’nin bir an evvel dosyalarını okuyup sonuçlandırmasını talep ediyorlar. Bugün bize düşen, avukatlarımıza sahip çıkmak ve adil yargılanmaları için mücadelelerine ortak olmaktır. Çocuklarımızı ancak onları sahiplenip, seslerine ses olursak yaşatabiliriz.”

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Gökçek, Bölek ve Koçak yaşamını yitirmişti

Diğer yandan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, konser yasaklarının sonlandırılması, tutuklu üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi talepleriyle ölüm orucundaydı.

Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Temel taleplerden olan konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ise ölüm orucuna eyleminin 323’üncü gününde, 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Ancak Gökçek, 7 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastaneye yaşamını yitirmişti.

Mustafa Koçak da “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde, 24 Nisan’da yaşamını yitirmişti.


Avukatın emeği mi, ölümü mü? – Tennur Koyuncuoğlu




Önceki Haber
Van ve Kars'ta fırtına: Hayvanlar öldü, çatılar uçtu
Sonraki Haber
Fransa'nın ilk trans belediye başkanı: Marie Cau