Ana SayfaGüncelOsman Kavala için tahliye başvurusu

Osman Kavala için tahliye başvurusu

HABER MERKEZİ – AİHM’in, Osman Kavala’nın tutukluluğu konusundaki hak ihlali kararına hükümetin yaptığı itirazı reddetmesinin ardından Kavala’ın avukatları tahliye başvrusunda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Mayıs’ta iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğu konusunda 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirmişti.

AİHM kararının ardından Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, müvekkillerinin tahliyesi için İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe verdi.

Dilekçede, AİHM’in kesinleşen kararı hatırlatıldı ve “müvekkilin tutukluluğunun dayandırıldığı ‘Henri Barkey ile irtibatının olduğu’ kanıtlarının suçu işlediğine yönelik makul şüpheye dayanmadığı ve bu kanıtlara dayandırılarak dava dosyası oluşturulamayacağı açıkça ortaya konulmuştur” denildi.

Başvuruda Kavala’nın “özgürlüğünden mahrum bırakılmasının her hal ve koşulda toplumsal vicdan ve adalet anlayışıyla örtüşmeyeceği açıktır” ifadeleri yer aldı.

Dilekçede ayrıca Silivri Cezaevi’nde Covid-19 pozitif vakası saptandığı, bunun da Kavala’nın sağlığını riske atacağı belirtilerek tahliye talep edildi.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’nda beraat etmesinin ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.

19 Şubat’ta “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala hakkında bu kez, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

9 Mart’ta duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala’nın tutuklanmasına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için üç ay süresi bulunuyordu ve bu süre Kavala “casusluk” iddiasıyla tutuklandıktan bir gün sonra doldu.

Eğer Kavala “casusluk” suçlamasıyla tutuklanmasa, 10 Mart’ta AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması gerekecekti.

Previous post
Taylan Kulaçoğlu tutuklandı
Next post
HES kodu nedir, nasıl kullanılır? Güvenli mi?