Ana SayfaGüncel“Polis şiddeti yeni değil, bugün görünür olan şey devlet rejimi”

“Polis şiddeti yeni değil, bugün görünür olan şey devlet rejimi”

HABER MERKEZİ – Son dönemde daha çok görünür olan ve Tekirdağ’dan Batman’a, İstanbul’dan Şırnak’a uzanan polis ve bekçi şiddetini değerlendiren İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bu şiddetin yeni olmadığını belirterek, “Devlet rejimini görmeden, sadece polis şiddetini konuşmak bir yanılgıdır” dedi.

Salgın döneminde yurdun dört bir yanında yaşanan bekçi ve polis şiddetine dair değerlendirmede bulunan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bugün daha çok görünür olan şiddetin yeni olmadığını söyledi.

MA’dan Emrullah Acar’a konuşan Türkdoğan, polis şiddetiyle beraber yargısız infaz ve işkencenin son beş yıldır var olduğunu belirtirken, “Şiddet yetki aşımı yeni değil, sürekli bu olaylar vardı” dedi.

Salgın sürecindeki sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan olayların şiddeti daha görünür kıldığı için kamuoyunun gündemine geldiğini belirten Türkdoğan, “Polis şiddeti ile baş etmenin yolu onu görünür kılmak, deşifre etmektir” diye konuştu.

Şiddetin artmasının temel nedeninin ‘cezasızlık politikası’ olduğunu vurgulayan Türkdoğan, Türkiye’yi ‘polis devleti’ olarak nitelendirdi.

Türkdoğan, “Polis bir yurttaşa müdahale ettiğinde, ‘Ben devleti temsil ediyorum, ben devletim’ dediği zaman, artık siz polis devleti olursunuz. Bu söylem polis devletinin o polise verdiği fiili yetki demektir” dedi.

Bugün kamuoyunda görünür olanın “devletin rejimi” olduğunu belirten Türkdoğan, “Devlet rejimini görmeden, sadece polis şiddetini konuşmak bir yanılgıdır” diye konuştu.

Türkdoğan, artan polis şiddetinin de devletin bunu durdurmamasından kaynaklandığını vurguladı.

Kolluk güçlerinin “direndi müdahale etmek zorunda kaldım” şeklindeki savunmalarının da “saldırının devamı” olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Demek ki kolluk kuvvetlerine nasıl ifade verecekleri önceden öğretilmiş. Siyasi iktidar yetkilileri sessiz kalıyor, İçişleri Bakanı yeri geldiğinde cesaretlendiren açıklamalarda bulunuyorsa, bu şiddetin sistematik olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Türkdoğan, kolluk şiddetine karşı alınması gereken acil önlemleri ise şöyle sıraladı:

  • Cumhurbaşkanından başlamak üzere, İçişleri Bakanı’nı, çok açık şekilde polisin bu tarz uygulamalar yapamayacağını, yapan polislerin meslekten ihraç edileceğini ve cezalandırılacaklarını açıklamalı
  • Cezasızlık yaratan yasa ve kararnameler gözden geçirilmeli, değiştirilmeli, geri alınmalı
  • Cumhuriyet Başsavcılıkları yetkili soruşturma ve kovuşturma konusunda kararlı olmalı
  • Yeni ve demokratik bir Anayasa ve demokratik bir yönetim oluşturulmalı

Salgında birçok ilde polis ve bekçi şiddeti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aydın'da JES’ler nedeniyle arılar öldü, ilgilenen yok
Sonraki Haber
Dış ticaret açığı yüzde 67 arttı