Ana SayfaGüncelPolis ve bekçi şiddeti Meclis gündeminde

Polis ve bekçi şiddeti Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ  – CHP Milletvekili Turan Aydoğan, Tekirdağ’dan Batman’a, İstanbul’dan Diyarbakır’a kadar birçok ilde polis ve bekçilerin yurttaşlara yönelik şiddetini Meclis gündemine taşıdı. Siyasilerin kutuplaştırıcı dilinin tüm kurumlara sirayet ettiğini ve bu söylemin toplumda derin yaralar açtığını vurgulayan Aydoğan, Meclis araştırması istedi.

Covid-19 salgını döneminde Tekirdağ, İstanbul, Batman, Adana, Şırnak, Mardin, Edirne ve Diyarbakır‘ın da aralarında olduğu birçok ilde bekçi ve polis şiddeti yaşanıyor.

Bazı yerlerde ölümle sonuçlanan bu şiddete gerekçe ise çoğunlukla sokağa çıkma kısıtlamalarının ihlal edildiği iddiası.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, söz konusu yurttaşlara yönelik şiddeti Meclis’e taşıdı.

Konunun İçişleri Bakanlığı tarafından ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ve yurttaşların tedirgin olduğunu belirten Aydoğan, “Şayet devlet bu vakaların üstünü örterse kendi itibarını ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün itibarını zedelemekten başka bir şey yapmaz” dedi ve ekledi:

“Şayet devlet bu vakaların üstünü örterse kendi itibarını ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün itibarını zedelemekten başka bir şey yapmaz. Kolluk kuvvetine olan güvenin ve inancın sarsıldığı bir ülkede vatandaş kendini nasıl güvende hissedecek? Memlekette kurumlara olan güvenin tartışılıyor olması düşündürücüdür. Kaldı ki en çok güven vermesi gereken ve hatta varlık sebebi vatandaşın güvenliği olan kolluk güçleri sokaklarda vatandaşa şiddet uyguluyor. Bu iddialar acil biçimde değerlendirilmeli ve gereken yapılmalı.”

“Vakalara kayıtsız kalınması kabul edilemez”

Ülkede siyasilerin kutuplaştırıcı dilinin tüm kurumlara sirayet ettiğinin ve bu söylemin toplumda derin yaralar açtığının altını çizen Aydoğan, şöyle devam etti:

“Ülkeyi yönetenler her gün çıkıp ekranlarda saldırgan bir dil kullanırsa, attıkları her adımda hukuku, kuralları çiğnerlerse yönettikleri kurumlarda çalışanlar da aynısını yapar. Merkezi yönetim şapkasını önüne koyup bir düşünmeli. Bu toplum böyle bir muameleye layık görülüyor.
“Bu kabul edilemez! Kurallar toplumda huzur, barışı sağlamak ve özgürlükleri sağlamak adına koyulur. Birinin özgürlüğünün başladığı yerde diğerininki bitiyorsa orada gerçek bir özgürlükten söz edemeyiz. Kurallar herkesin hakkını korumak içindir. Kimse kendi kendine kural koyup hukukun alanına girerek ceza veremez. Aleni biçimde çiğnen bu kurallar yarın çok büyük olaylara sebebiyet verebilir.
 “Ülkede yaşanan olayları iktidarın, hatta tüm siyasilerin üsluplarından bağımsız okuyamayız. Toplum müthiş bir baskı altında tutuluyor. İktidar otoriter bir anlayışla gün geçtikçe daha çok zora başvuruyor. Bütün bunlar iktidarın varlığını sürdürme mücadelesinden ileri geliyor.”

Devletin şefkatli ve kucaklayıcı olması beklenirken gün geçtikçe bu çizgiden uzaklaştığının görüldüğünü ifade eden Aydoğan, “Devlet, hukuk kuralları ile vatandaşın güvenliğini, özgürlüğünü, malını, canını korumakla göreviyken bu vakalara kayıtsız kalınması kabul edilemez” diyerek Meclis’in bu duruma müdahil olması ve konunun araştırılıp sorunu çözme noktasında somut adımlar atması gerektiğini söyledi.


Salgında birçok ilde polis ve bekçi şiddeti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Haberin Var mı İnisiyatifi'den tutuklu gazeteciler için kampanya
Sonraki Haber
Fotoğraflarla: George Floyd'un gözaltında öldürülmesinin ardından protestolar