Ana SayfaToplumsal CinsiyetRapor: Nisan’da erkek şiddeti arttı, salgın süreci hak arayışlarını engelledi

Rapor: Nisan’da erkek şiddeti arttı, salgın süreci hak arayışlarını engelledi

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, kendilerine yapılan başvurular üzerine hazırladıkları raporda, kadınların çoğunlukla fiziksel şiddete maruz bırakıldığını ve dijital şiddetin arttığını kaydetti. Raporda, Corona virüsü salgını süresince kadınların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, kendilerine yapılan başvurular doğrultusunda hazırladıkları Nisan 2020 Başvuru Karşılama Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre maruz bırakıldıkları şiddet nedeniyle başvuruda bulunarak destek isteyen kadınların sayısı Nisan ayında yüzde 55 oranında arttı.

En çok başvurunun fiziksel şiddet nedeniyle yapıldığı belirtilen raporda, bunu psikolojik ve ekonomik şiddetin takip ettiği kaydedildi.

Ayrıca dijital şiddet sebebiyle yapılan başvurularda da artış gözlemlendi.

Ülkenin 28 ilinden başvuru geldiği belirtilen raporda, en çok başvurunun İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Kocaeli’den geldiği ifade edildi.

Başvuru hattına ulaşanların yüzde 68’inin kendisi için, yüzde 32’sinin ise başka bir kadın için yardım istediği vurgulandı.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle erkek şiddetinin artışına da dikkat çekilen raporda, bu dönemde kadınların yaşadıkları şöyle özetlendi:

  • Kadınlar koronavirüs nedeniyle hukuki süreç başlatmayı erteliyor.
  • Şiddete uğradıkları evden ayrılarak şehir dışındaki yakınlarının yanına gitmek isteyen kadınlar seyahat yasağı engeline takılıyor.
  • 155, 183 gibi acil destek hatlarına ulaşmakta zorluk yaşanıyor.
  • Tahliye edilen ve cezaevinden izne çıkan kadına yönelik şiddet failler hakkında kadınlar bilgilendirilmiyor.
  • Hakkında uzaklaştırma kararı verilen failler bu kararı ihlal ettiklerinde uygulanması gereken zorlama hapsi cezası çoğu kez uygulanmıyor.
  • Şiddete uğrayan kadınlar virüs nedeniyle karakola, adliyeye, hastaneye, sığınmaevine gitmeye çekiniyor.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
2020'nin son Süper Ay'ı yarın kendini gösterecek
Next post
Selma Irmak’ın hapis cezası Yargıtay tarafından onandı