Ana SayfaÇalışma YaşamıRapor: Salgın işsizlikte tsunami etkisi doğurabilir

Rapor: Salgın işsizlikte tsunami etkisi doğurabilir

HABER MERKEZİ – BETAM’ın yayımladığı Covid-19 salgınının işgücüne etkisinde öncü göstergeleri analiz eden araştırma raporuna göre ‘ümitsizler’ artık iş de aramıyor, salgın işsizlikte ‘tsunami’ etkisi doğurabilir.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının işgücüne etkisinde öncü göstergeleri analiz eden araştırma raporunu yayımladı.

Korona Salgınının İşgücü Piyasasına Etkisi: Öncü Göstergeler Ne Söylüyor” başlıklı araştırmaya göre Kariyer.net’e iş başvurusu yapanların sayısı Şubat 2020’de 10 milyon 756 bin 130’ken, Nisan 2020’de 4 milyon 400 bin 62’ye geriledi.

Benzeri bir gerileme, İŞKUR’un verilerinde de teyit ediliyor. Buna göre, Nisan 2019’da 122 bin işsiz işe yerleştirilirken Nisan 2020’de bu rakam 30 bine geriledi.

Euronews’te yer alan habere göre bu durum, “Mevcut koşullarda iş bulma ümidi o kadar azalmıştır ki büyük bir kitle iş arama zahmetine değmeyeceğini düşünmektedir” diye yorumlanıyor.

Raporda, işini kaybedip iş aramayanların bir bölümü, iş bulamayacağını düşündüğü için “ümidi kırıklar” grubuna dahil ediliyor ve Covid-19 salgınının yarattığı şokla birlikte bu grup üzerinde daha şiddetli bir etki doğurabileceği öngörülüyor.

Rapora göre öncü göstergelerde büyük bir çöküş yaşandığına dikkat çekiliyor ve salgının kontrol altına alınmasının ardından işsizlikte bir “tsunami” etkisi beklendiği belirtiliyor.

BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği bir röportajda, “İşsizlik tusunami boyutlarında. En az 3 milyon çalışan daha işini kaybedecek. İşsizlik oranı büyük olasılıkla yüzde 24-25’i bulacak. Genç işsizlik oranı yüzde 40’a ulaşabilir” demişti.

Öte yandan, İŞKUR’un verilerine göre Nisan 2019’da 200 bin olan açık iş sayısı Nisan 2020’de 52 bine gerileyerek 148 bin azalırken, hizmetler sektöründe açık iş sayısı yıl bazında 84 binlik bir gerileme kaydetti. Sanayi sektöründe 50 bin, inşaat sektöründe ise 12 bin düzeyinde azalmış, düşüş üç sektörde de yüzde 70-80 seviyesine ulaşmış durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı işsizlik rakamlarını 11 Mayıs Pazartesi günü açıklayacak.

Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 13,8 seviyesinde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
FIFA, salgın nedeniyle oyuncu değiştirme hakkını 5'e çıkardı
Sonraki Haber
İbrahim Gökçek engellemelere rağmen toprağa verildi