Ana SayfaGüncelRTÜK istedi, Netflix dizinin bir bölümünü yayından kaldırdı

RTÜK istedi, Netflix dizinin bir bölümünü yayından kaldırdı

HABER MERKEZİ – Netflix, RTÜK’ün talebi üzerine “Designated Survivor” dizisinin bir bölümünü Türkiye’de yayından kaldırdı. Kaldırılan bölümde Türkiye ile ilgili sahneler yer alıyor.

Netflix, RTÜK’ün talebi üzerine “Designated Survivor” dizisinin Türkiye’de de yayınlanan bir bölümünü platformundan kaldırdı.

Habere, ABD’nin önde gelen sinema ve eğlence haber sitelerinden Variety ve Deadline yer verdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Netflix yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki yetkililerin talebi üzerine ‘yerel kanunlarla uyum içinde olmak için’ dizinin bir bölümün platformdan kaldırıldığı belirtildi.

Diziye ve kaldırılan bölüme dair

“Designated Survivor”, ABD’de geçen politik bir gerilim dizisi. Şansla ABD Başkanı seçilen Tom Kirkman isimli karakteri konu alıyor.

Yayından kaldırılan bölüm dizinin ikinci sezonun yedinci bölümü ve kaldırılması istenen bölümde Türkiye ile ilgili sahneler yer alıyor.

“Family Ties” ismiyle yayınlanan bölümde oyuncu Troy Caylak tarafından canlandırılan Fatih Turan adındaki Türkiye Cumhurbaşkanı olan bir karakter, Kiefer Sutherland’ın canlandırdığı ABD başkanı Tom Kirkman ile karşı karşıya geliyor.

Ayrıca dizide Türkiye’de darbe yaptığı söylenen ve hala ABD’de yaşayan Nuri Şahin isimli bir profesör yer alıyor. Dizi, bu karakter için “demokratik ve seküler Türkiye için son umut” sözlerini kullanıyor.

Yapım daha önce Türkiye’de, dizideki ABD başkanı karakterin Türkiye yönetimi ve Türkiye’de gerçekleştiği belirtilen darbe girişimiyle ilgili sözleri yüzünden eleştirilmişti.

Platformlar RTÜK denetiminde

Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girmişti.

RTÜK bu kanunla internet üzerinden radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayıncılık yapan tüm mecralardaki içerikleri denetleyebiliyor.




Önceki Haber
DTK'den 1 Mayıs mesajı: Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır
Sonraki Haber
Fotoğraflarla: Atina’da 1 Mayıs