Ana SayfaEkolojiSalgında 20 projeye ‘ÇED olumlu’ kararı

Salgında 20 projeye ‘ÇED olumlu’ kararı

HABER MERKEZİ – Halkevleri Ekoloji Çalışma Grubu’nun raporuna göre salgın döneminde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden birçok proje devam etti. Raporda, sadece 17 Mart ile 7 Mayıs tarihleri arasında enerji ve maden alanlarında 20 projeye “ÇED olumlu” kararı verildiği, santrallerin denetlenmediği, hayvan haklarının rafa kaldırıldığı belirtiliyor.


Haber: Hasan Özhan Ünal


Halkevleri Ekoloji Çalışma Grubu, “Salgın ve Ekolojik Yıkım Raporu”nu yayımladı.

Raporda, salgının sürdüğü iki aylık süre boyunca doğayı ve insan sağlığını tehdit eden projelerin hız kesmeden devam ettiği belirtiliyor.

Rapora göre, salgına rağmen yapımında ısrar edilen projelerin başında enerji ve madencilik sektörünün yatırımı olan projeler geliyor. Çoğunlukla kamu kaynakları bu projelere ayrılıyor.

Bölge bölge ekolojik tahribatın sıralandığı raporda, sadece 17 Mart ile 7 Mayıs tarihleri arasında enerji ve maden alanlarında 20 projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” kararı verildiği belirtiliyor.

Virüsün solunum yoluna etkileri bilindiği halde en ciddi hava kirliliği nedenlerinden biri olan ve bulundukları bölgelerde solunum yolu hastalıklarının fazlalığı bilimsel olarak tespit edilen termik santrallerin, salgında denetlenmediği belirtiliyor.

“Örnek olarak ele alınan 4 termik santralde de hastalık yapıcı maddelerin değerleri mevzuatta belirlenen değerlerin çok üstünde olduğu halde bu santraller hala çalışır durumda” deniliyor.

Ayrıca raporda, salgın döneminin doğa kadar hayvan haklarını da etkilediği ifade ediliyor.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun, TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirildiği ve kanun teklifine dönüşmek üzere olduğu hatırlatılırken, “Ancak ilk rafa kalkan düzenleme olması bir yana salgın fırsatçılığının en çarpıcı göstergelerinden biri olan infaz yasasıyla hayvanlara karşı suç işleyenlerin cezaları da düşürüldü” deniliyor.

Yeni düzenlemeyle işlenen suçlarda, failin cezaevinde geçireceği süre 15 gün olarak belirlenmişti.


Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni dünyalara kapı açacak kısa film seçkisi: “İçeriden Bir Gezinti”
Sonraki Haber
Twitter'dan 'Covid-19 uyarı' etiketi