Ana SayfaGüncelSalgında birçok ilde polis ve bekçi şiddeti

Salgında birçok ilde polis ve bekçi şiddeti

HABER MERKEZİ – Tekirdağ, İstanbul, Batman, Adana, Şırnak, Mardin, Edirne, Diyarbakır… Salgın döneminde yurdun dört bir yanında bekçi ve polis şiddeti yaşanıyor. Bazı yerlerde ölümle sonuçlanan bu şiddete gerekçe ise çoğunlukla sokağa çıkma kısıtlamalarının ihlal edildiği iddiası. Son günlerde gündeme gelen ve sosyal medyaya yansıyan şiddet olaylarını derledik.


Nusaybin’de silahla kovalanan çocuklar

24 Nisan Cuma günü Mardin’de sokağa çıkma kısıtlaması devredeyken, Nusaybin ilçesine bağlı Fırat Mahallesi’nde devriye görevindeki polisin, Toplu Konut 7. Etap’a girerek bahçedeki çocukları kovaladığı görüntüler ortaya çıktı.

Mahalle sakinlerinin çektiği görüntülerde, polis, bağırışların yanı sıra havaya ateş açarak, bahçeye çıkan çocukları kovaladığı görülüyordu.

Polisin ateş açmasının etkisiyle çocuklar korkuyla binalara kaçarken, zihinsel engelli olduğu belirtilen 8 yaşındaki bir çocuğun kolundan tutularak zorla götürülmek istendiği de kameralara yansımıştı.

Olayın günler sonra gündeme gelmesi ve tepki çekmesi sonucu polisin açığa alındığı bildirildi.

Adana’da Suriyeli El Hemdan polis kurşunuyla öldürüldü

Adana’nın Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde, 27 Nisan günü uygulama noktasında ‘dur’ ikazına uymadığı iddia edilen Ali El Hemdan isimli Suriyeli genç polis tarafından öldürüldü.

Savaş nedeniyle Suriye’nin Halep kentinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan El Hemdan’ı öldüren polis önce açığa alındı, sonra tutuklandı.

El Hemdan’ın ölümüne dair soruşturma davaya dönüşürken, hazırlanan iddianamede, El Hemdan’ın ‘dur ihtarı’na uyduğu, “oruçluydum, sendeledim” diyen polis F.K.’nin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı, bir kovalamaca ya da polisin sendelemesinin de söz konusu olmadığı belirlendi.

El Hemdan’ı öldüren polis “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanacak.

Çorlu’da evinin önünde oturanlara darp

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Silahtarağa Mahallesi’nde çok sayıda polisin, evinin önünde oturduğu iddia edilen yurttaşları darp ettiği görüntüler 25 Mayıs’ta sosyal medyaya yansıdı.

Görüntülerde çok sayıda polisin yurttaşları darp ettiği ve ters kelepçe taktığı görülüyordu.

Bu olayın sosyal medyada tepki çekmesi üzerine Tekirdağ Valiliği “polise mukavemet eden” iki kişinin gözaltına alındığını, “aşırı güç kullandığı iddia edilen” polislerin açığa alındığını duyurdu.

İstanbul’un ilçelerinde bekçi ve polis şiddeti

Kadıköy: Polis, motosikletli bir kuryeyi “Kanun benim” diyerek darp etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olayın 19 Mayıs’ta meydana geldiğini ve polisin açığa alındığını bildirdi.

Sultanbeyli: İzin belgesi olmadan sokağa çıktıkları gerekçesiyle iki kişi bekçi ve polisler tarafından darp edilip, ters kelepçelenerek gözaltına alındı.

Zeytinburnu: Polis, otomobildeki bir kişiyi yere yatırıp ters kelepçe uygulayarak gözaltına aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü bu kişilerin “dur” ihtarına uymadığı için gözaltına alındığını duyurdu. Paylaşılan görüntülerde ise darp edilerek gözaltına alınanların çocuk olduğunu belirten mahalleliler polise tepki gösterdi.

https://twitter.com/YolTV/status/1264922074449133568?s=20

Eyüp: Esentepe’de ekmek almak için sokağa çıkan kişiler bekçiler tarafından darp edildi. Bekçilere engel olmak için sokağa inenler de şiddete maruz kaldı.

Cizre’de darp ve gözaltı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde iki ayrı şiddet vakası yaşandı. Yafes Mahallesi’nin Park Caddesi’nde polisler bir kişiyi darp ettikten sonra gelen zırhlı araca bindirerek gözaltına aldı. Yine Cizre’de iki kişiyi gözaltına alan polisler, dört tane akrep tipi zırhlı araçla ve onlarca polisle birlikte mahallede bekleme yaptı.

Batman’da “kimlik” gözaltısı ve şiddet

Batman’da da polis bir kişiyi “kimlik göstermediği”  gerekçesiyle darp ederek gözaltına aldı. Görüntülerde şiddet uygulanan kişiye polisin, “Polis kimlik istiyorsa vereceksin!” dediği görülüyordu. Bu görüntüleri HDP Milletvekili Murat Sarısaç paylaştı.

Keşan’da Roman yurttaşlara biber gazı ve darp

Geçtiğimiz Pazar günü Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’ndeki 700 Evler Konutları önünde çoğunluğu Roman yurttaşlardan oluşan bir grubu polis ekipleri sokağa çıkma yasağı kısıtlaması gerekçe göstererek, biber gazı sıktıktan sonra darp etti. Edirne Valiliği’nden yapılan açıklamada “olaylarla ilgili genel tahkikat yürütülmektedir” denildi ve bir kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

https://twitter.com/ilerihaber/status/1265290710099668993

Diyarbakır’da bir yurttaşa ters kelepçe

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Yaşar Kemal Caddesi’nde bir kişiyi ters kelepçeleyen polis ve bekçiler, yere yatırdıkları yurttaşa yüksek sesle hakaretlerde bulundu.




Önceki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 350 bine yaklaşıyor
Sonraki Haber
Orta Amerika'da bir ilk: Kosta Rika'da evlilik eşitliği yasalaştı