Ana SayfaGüncelSelma Irmak’ın hapis cezası Yargıtay tarafından onandı

Selma Irmak’ın hapis cezası Yargıtay tarafından onandı

HABER MERKEZİ – Yargıtay, eski HDP milletvekili Selma Irmak’a ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla verilen hapis cezalarını onadı.

Yargıtay 16’ncı Dairesi, Selma Irmak’a 2015-2016 yılları arasında bulunduğu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eşbaşkanlığı görevi, bu sırada yaptığı konuşmalar ve katıldığı eylemler nedeniyle yerel mahkemenin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezası kararını yerinde buldu.

Yargıtay, aynı dosya kapsamında, “örgüt propagandası yapmak”tan Irmak’a verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını da onadı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Irmak’a “örgüt üyesi olmak”tan 7 yıl 6 ay, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verdiği 2 yıl 6 aylık hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından onanmasıyla dava Yargıtay’a taşınmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Irmak’ın avukatları Reyhan Yalçındağ ve Erhan Ürküt’ün itirazını değerlendiren Yargıtay, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle onadı.

Yargıtay, aynı dönemde Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olan Irmak’ın yaptığı konuşmalar ve katıldığı eylemleri siyasi parti faaliyetleri kapsamında değerlendirmedi.

Ayrıca Yargıtay, “siyasi partiye üye olma veya bir siyasi partinin çatısı altında faaliyette bulunma, düşünce ve ifade özgürlüğü ile örgütlenme özgürlüğünün kapsamında olduğunu” belirterek, Irmak’ın siyasi parti faaliyetini “kötüye kullandığını” savundu.

Ne olacak?

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu olan Irmak’ın avukatları, bireysel başvuru kapsamında, onama kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itirazda bulunacak.

AYM, avukatların yapacağı bireysel başvuruda ihlal bulmazsa, verilen hapis cezası kesinleşecek ve DTK ‘yasadışı bir oluşum’ olarak yargı kararıyla kabul edilmiş olacak.

DTK’nin yasadışı kabul edilmesiyle DTK üyeleri ve DTK ile ilişkisi bulunan kurum ve kuruluşlar hakkında adli tahkikat başlatılmasının önü açılacak.

İlk karar Aysel Tuğluk için verilmişti

Yargıtay’ın DTK’ye ilişkin verdiği ilk karar eski DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’a ait.

Yargıtay 16. Dairesi, Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Tuğluk’a DTK faaliyetleri nedeniyle verdiği 10 yıllık hapis cezasını 2 Aralık 2019’da onamıştı.

Previous post
Rapor: Nisan'da erkek şiddeti arttı, salgın süreci hak arayışlarını engelledi
Next post
Tutuklu siyasetçi Mahmut Alınak hakkında müebbet hapis istemi