Ana SayfaGüncelSiirt kayyumu, Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktırdı

Siirt kayyumu, Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktırdı

HABER MERKEZİ – Kayyum yönetimindeki Siirt Belediyesi, ‘Tramway’ projesi adı altında Güres Caddesi üzerindeki Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktı.

Siirt Belediyesi 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerde HDP yönetimine geçmiş, ancak 15 Mayıs 2020’de İçişleri Bakanlığı kararıyla yeniden kayyum atanmıştı.

Belediyeye kayyum olarak Siirt Valisi Ali Fuat Atik, herhangi bir gerekçe dahi göstermeden 10 işçiyi işten çıkarmıştı.

Şimdi de belediye, ‘Tramway’ projesi adı altında trafiğe kapalı olan Güres Caddesi üzerinde bulunan valilik ve belediyeye ait olan yapıların yıkıldığını duyurdu.

Sosyal medya üzerinden yapılan duyuruda, “Güres Caddesindeki diğer yapılar için yasal prosedür içinde tebligatlar yapıldıktan sonra projeye devam edilecektir” denildi.

Yıkılan yapılardan biri Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi.

Görevden alınarak, yerine kayyum atanan HDP’li Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık da söz konusu durumu Twitter üzerinden duyurdu:

Belediye ekipleri tarafından yıkılan kütüphane, 2016 yılında yapılan ilk kayyum ataması sonrasında Kürtçe tabelası ve merkezdeki Kürtçe kitapların kaldırılmasıyla gündeme gelmişti.

Kayyum tarafından kaldırılan tabela, HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde belediyeyi tekrar kazanması akabinde yeniden asılmıştı.

Celadet Elî Bedirxan hakkında

Kürt dilinin gelişmesine büyük emekler harcayarak, Kürt aydınlarıyla birlikte Xoybun dergisinin çıkarılmasında aktif rol oynamıştı.

1930’lu yıllardan itibaren Kürtçe ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırarak, Hawar ve Ronahi adlı Kürtçe dergileri çıkarmıştı.


Karınca, MA



Önceki Haber
Batman'da HDP'li eşbaşkanlar serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı altı milyonu aştı