Ana SayfaÇalışma YaşamıŞirketlere karlı gelen evden çalışma yaygınlaşıyor, işçiler için durum riskli

Şirketlere karlı gelen evden çalışma yaygınlaşıyor, işçiler için durum riskli

HABER MERKEZİ – Twitter,  Google, Facebook gibi dünya devi şirketler daimi ya da uzun süreli evden çalışmaya geçtiklerini duyurdular. Ancak onlar için karlı olan bu model çalışanlar için öyle değil; ev içi giderler artıyor, çalışma saatleri uzuyor, mesai günün tamamına yayılıyor, kadınlar açısından ev içi emek katlanıyor.

Corona virüsü salgını ve karantina koşulları nedeniyle pek çok ülkede özellikle ofis çalışanları evden çalışma modeline geçti.

Birçok ülkede alınan sıkı tedbirler yavaş yavaş esnetilmeye başlandı. Bazı şirketler, ofislere kademeli bir şekilde dönüşlere ya da dönüş planlarını açıklıyor.

Ancak hem pandemi sürecinin belirsizliği hem de salgından ötürü dezenfeksiyon ve geniş alanlar gibi ofislerde alınması gereken önlemlerin yüksek maliyetler gerektirmesi nedeniyle uzaktan çalışmayı kalıcı hale getiriyor.

Kira, elektrik, internet gibi işyeri sabit giderlerinin azalması ve mesainin tüm güne yayılması da patronları ‘memnun’ eden etkenler arasında.

politeknik.org.tr’de yer alan habere göre bu nedenle pek çok dev şirket daimi ya da uzun süreli uzaktan çalışmaya geçiyor.

Twitter, Square, Google, Facebook, Coinbase, Shopify gibi dünya devi şirketler daimi ya da uzun süreli evden çalışmaya geçtiklerini duyurdular bile.

Açık Radyo’nun aktardığına göre, yapılan çalışmalarda, ABD’de açılsalar bile işletmelerin yüzde 90’ı uzaktan çalışmaya hazırlanıyor. Yüzde 18’i ise yüzde 100 evden çalışmaya geçeceğini açıklamış durumda.

Bu durumun, post pandemik dönemin gerçekleşme olasılığı en yüksek olan uzantılarından bir tanesi olduğu belirtiliyor.

Çalışanlar için belirsizlikler

Şirketler, ofislere kademeli bir şekilde dönüş planlarını açıklamaya başlasa da, evden çalışma biçimi işçiler için belirsizlikler barındırıyor.

Her şeyden önce çalışma saatleri belirsiz, bu da esnek çalışma yani fazla mesai demek. İş bütün güne yayılabiliyor.

Ev içi giderlerin artması bir başka olumsuz etken. Kadın çalışanlar için ise ev içi emek katlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çorum'da CHP'li Belediye Meclis üyesine silahlı saldırı
Sonraki Haber
“Siya Avê” belgeseli erişime açıldı