Ana SayfaGüncelSiyasilerden sivil topluma: Hrant Dink Vakfı’na destek mesajları

Siyasilerden sivil topluma: Hrant Dink Vakfı’na destek mesajları

HABER MERKEZİ – Hrant Dink Vakfı avukatı ile Rakel Dink’in ölümle tehdit edilmesi üzerine birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünden destek mesajları geldi. Yayımlanan açıklamaları derledik.

Hrant Dink Vakfı, dün yaptığı duyuruda elektronik posta yoluyla ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ ifadesini de içeren tehdit mesajı aldıklarını açıkladı.

Söz konusu mesajda, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve dernek avukatının da ölümle tehdit edildiği belirtildi.

Tehdit mesajıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlatırken, siyasilerden vakfa ve Rakel Dink’e destek mesajları geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rakel Dink’i arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Sevgili Hrant’ı 13 yıl önce katledenler, şimdi de Hrant Dink Vakfı’na ölüm tehditleri gönderiyor! Nefret söylemini yayan, ırkçılığı normalleştiren zihniyetin besleyip cesaretlendirdiği bu kötülük odaklarına karşı Hrant Dink Vakfı’nın yanındayız” açıklamasını yaptı.

Partinin bir diğer eşbaşkanı Pervin Buldan da Twitter üzerinden “Hrant Dink Vakfına gönderilen tehdit e-maili son dönemlerde oluşan ayrımcı ve kutuplaştırıcı zihniyetin dışa vurumudur. Rakel Dink ve Vakıf yöneticilerine geçmiş olsun diyor yanlarında olduğumuzu belirtiyorum” açıklamasında bulundu.

Buldan ayrıca, tehditlerin hedefindeki Rakel Dink’i arayarak Hrant Dink Vakfı ve Ermeni halkının yanında olduğunu belirtti ve Dink’e “yalnız değilsiniz” dedi.

HDP’nin de uzun süredir aynı tehditlere ve saldırılara maruz kaldığının altını çizen Buldan, “Bütün bu saldırılara ve tehditlere karşı ayaktayız, mücadele ediyoruz. Farklı olana yönelen bu sistematik saldırı ve tehditlere karşı esas olan dayanışma ve birlik içinde olmamızdır. Demokrasiden yana bütün güçler bir arada olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rakel Dink ise görüşmede Pervin Buldan’a ve HDP’ye teşekkür ederek, “Sizin gibi dostların sesini duymak bile cesaret verici” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise mesajında, “Hrant Dink Vakfı’na yönelik tehditler, ayrımcılığı teşvik eden bir siyasi iklimin ürünüdür. Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı her kesimi savunacak, Rakel Dink’i ve vakıftaki arkadaşlarını yalnız bırakmayacağız” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu tehdit mesajları üzerine, Rakel Dink’i telefon ile arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Partiden yapılan açıklamada da “Hukuk, adalet ve toplumsal barışın inşası için hep birlikte mücadele vermek, bu karanlık mahfillere dönük en anlamlı ve güçlü mesaj olacaktır” denildi.


Hükümetten Hrant Dink Vakfı’na tehdide ilişkin açıklamalar


Siyasilerin yanı sıra sivil toplu örgütlerinden de çok sayıda destek mesajı geldi. Bunlardan bazıları şöyle:

Hrant’ın Arkadaşları

“Hrant Dink Vakfı, geçtiğimiz iki gün içerisinde vakfa yönelik yapılmış olan ciddi tehditlere dair bir basın duyurusu yayınladı. Hrant Dink Vakfı’nın ‘kardeş masalları’ anlatmakla itham edildiği; başta merhum Hrant Dink’in eşi Rakel Dink olmak üzere tüm aile fertleri, avukatlar ve dahi vakıf çalışanlarının ölümle tehdit edildiği söz konusu mesajlar tam da göz göre göre işlenen Dink cinayetini hatırlatır biçimde ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ sloganını içeriyor.

“Son günlerde dört bir yanda kendini gösteren ırkçı,ayrımcı ve nefret suçu barındıran hadiseler de göz önünde bulundurulduğunda; bu tehditlerin kamuoyu ve yetkililer tarafından büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiğini hatırlatır sorumluklarını yerine getirmeye davet ederiz.

“Karşı karşıya olduğumuz durum, geçiştirilebilecek, görmezden gelinebilecek, ‘bir şey çıkmaz bundan’ diyerek gündem dışına itilebilecek türden değildir.

“Hiç kimse Rakel Dink’i tehdit edemez.

“Hiç kimse Dink Ailesi’ni tehdit edemez.

“Hiç kimse avukatları, vakıf çalışanlarını tehdit edemez.

“Rakel Dink’in, Dink Ailesi’nin, avukatların ve Hrant Dink Vakfı çalışanlarının sonuna kadar yanındayız.”

Nor Zartonk

“Hrant Dink Vakfına yönelik yazılı ölüm tehditlerinde bulunulduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

“Bir süredir Ermenilere ve farklı halklardan kişilere ve kurumlarına yönelen saldırılar artmaktadır. Süregelen saldırıların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ermeni ve Rumları hedef gösteren lobi söyleminden sonra tekrar artış gösterdiğine dikkatinizi çekiyoruz. Nefret dilini besleyen ve bundan menfaat uman başta Cumhurbaşkanı ve AKP hükümeti olmak üzere bütün siyasi parti ve kurumlardan süregelen nefret atmosferine son vermelerini ve yetkililerin derhal gerekli tedbirleri almalarını talep ediyoruz. Aksi halde gerek Dink Ailesine gerekse Hrant Dink Vakfında çalışan dostlarımıza yönelen herhangi bir saldırıdan kendilerini sorumlu tutacağımızı ilan ediyoruz.

“Toplumsal barışın inşa edildiği, adil, özgür ve eşit bir ülke için mücadele eden Hrant Dink Vakfının yanında olduğumuzu beyan ediyor, Türkiye halklarını Hrant Dink Vakfına destek olmaya, dayanışmaya çağırıyoruz.

“Öfkeliyiz. Bu ülkede eşit ve adalet içerisinde bir arada yaşamak istiyoruz ve bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok.”

Uluslararası Af Örgütü

“Hrant Dink Vakfı’na ve Rakel Dink’e yönelik bu tehdit derhal tarafsız ve bağımsız şekilde soruşturulmalı ve sorumlular adalet önüne getirilmelidir. Hrant Dink’in ölümüne giden süreçteki ihmaller tekrarlanmamalı ve tehdit edilen kişilere ve vakfa acilen koruma sağlanmalıdır.”

İnsan Hakları Derneği

“Siyasi iktidarı uyarıyoruz. Hrant Dink Vakfı’nı tehdit edenler ve arkasındaki güçler etkili soruşturma ile açığa çıkarılıp gereği yapılmalı, gerekli koruma ve önleme görevi yerine getirilmelidir.”

Yeşiller Meclisi

“Hrant Dink Vakfı 28-29 Mayıs tarihlerinde ölüm tehdidi aldıklarını bir basın duyurusuyla kamuoyuyla paylaştı. Sabahattin Ali’den Tahir Elçi’ye bu topraklarda böylesi tehditlerin ne anlama geldiğini çok acı bir şekilde tecrübe ettik.

“Tüm bu cinayetler, nefret söylemi ile beslenen siyasi iklimin yarattığı koşullardan cesaret alanlar tarafından gerçekleştirildi. Bugün Rakel Dink’e, avukatlara ve Hrant Dink Vakfı’na yönelen tehditler de aynı siyasi iklimin bir sonucu.

“Biz, Yeşiller Meclisi olarak, ilgili kamu kurum ve temsilcilerinin nefreti besleyen söylemleri terk etmelerini ve barış içinde yaşayacağımız toplumun kurulması için üstlerine düşen sorumluluğu ivedilikle yerine getirmelerini istiyoruz.

“Bu tehditler karşısında ortak insan hakları değerlerini paylaştığımız Hrant Dink Vakfı’nın yanındayız. Kardeşlik Masalları’nı birlikte çoğaltmak ve dillendirmek için emek harcamaya devam edeceğiz. Çünkü hayalini kurduğumuz ülkede bir arada yaşamanın ancak bu şekilde mümkün olabileceğine inanıyoruz.

“Barış ve kardeşlik içinde yaşamayı ilke edinmiş herkesi Hrant Dink Vakfı’nın yanında durmaya ve ses çıkarmaya davet ediyoruz. Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz!”

Öte yandan Anıtpark Forum, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Demokrasi İçin Birlik, Demokratik İslam Kongresi, Diyalog Grubu, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu, Hak ve Adalet Platformu, Solfasol Gazete ve Yurttaş Girişimi ise yaptıkları ortak açıklamada şunları kaydetti:

“Hrant Dink suikastine giden yollar benzer provokasyonlarla ve aynı nefret diliyle döşendi. Bu film bize on yıllar boyunca defalarca seyrettirildi. Filmin sonu her defasında kötü bitti. Sorumluları provokasyonlara son vermeye, kin ve nefreti körüklemekten vazgeçmeye; yetkilileri görevlerini ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmeye davet ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin her türlü ayrımcılığı lanetleyen yurttaşları olarak Hrant Dink Vakfı’na geçmiş olsun diyor, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”


Hrant Dink Vakfı ve Rakel Dink’e tehdit

“Hrant Dink Vakfı’na tehdit, eşit ve özgür yaşam arzusuna tehdittir”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belek'te bu yıl 11 deniz kaplumbağası ölü bulundu
Sonraki Haber
HDP: Siyahların 'alamadıkları nefesi' buradan hissediyor, mücadelelerini destekliyoruz