Ana SayfaCezaevleriTahliye edildiği gün yaşamını yitirdi

Tahliye edildiği gün yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Aylardır hastane ve cezaevi arasında mekik dokumak zorunda bırakılan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, tahliye edildiği gün yaşamını yitirdi. Kaya’nın cenazesi Corona virüsü şüphesi nedeniyle ailesine verilmedi.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçirdiği rahatsızlıklar sonucu hastane ve cezaevi arasında mekik dokumak zorunda bırakılan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, hakkında tahliye kararı verildiği gün getirildiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Kaya’nın cenazesi hastanedeki işlemlerinin ardından otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Cenazesi Covid-19 şüphesi nedeniyle aileye verilmedi. Cenazenin test yapılması ardından yarın kendilerine verileceğini belirten Kaya ailesi, “Cenazemizi alıp yarın Ceyhan Asri Mezarlığı’nda toprağa vereceğiz” dedi.

Kaya’nın yetkililerin ihmalkârlığı sonucunda yaşamını yitirdiğini söyleyen yeğeni Serhat Kaya, “Amcam öldükten sonra tahliye kararı verildi. Bu nasıl bir vicdandır. Ölmesini bekliyorlardı” diyerek duruma tepki gösterdi.

Amcasına ilişkin yapılan başvurunun Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildiğini hatırlatan Kaya, bu karardan sonra amcasının durumunun kötüye gittiğini ve bunun üzerine 3 aylık şartlı tahliye verildiğini söyledi.

Amcası için gerekli müdahalenin yapılmadığını ifade eden Kaya, “Bu sürecin tamamı bilinçli şekilde gerçekleşti” dedi.

Kaya için tahliye kararı verildiği gün avukatı İlhan Öngör de “Artık kurtulacak gibi değil. Yaşaması zor” demişti.

Hastaneden sağlıklı bilgi verilmediğini belirten Öngör, “Bize, ‘öldü’ demiyorlar ama ‘yaşaması da zor’ diyorlar. Doktorlarla görüştüm bana, ‘Mucize bekliyoruz, tedaviye artık cevap vermiyor’ dedi” sözleriyle durumu anlatmıştı.

Geç kalınan tahliyeden yetkililerin sorumlu olduğunu söyleyen Öngör, Kaya yaşamını yitirmeden kısa süre önce de, “Bir ayda 20 kez kriz geçiren Sabri Kaya’yı bu hale getiren devlet aklı ve bürokrasisidir. Bunu sadece ihmalkârlıkla dahi açıklayamayız, göz göre göre bu sonuç ortaya çıktı” demişti.

Öngör, “Kendi gözetimi altında bulunan Sabri Kaya’nın yaşam hakkını devlet koruyamamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

İHD’den Adalet Bakanlığı’na çağrı

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu, Kaya’nın ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Kaya’nın yaşamını yitirmesinde sorumluluğu olan kurum ve yetkililerin sorumluluklarının ortaya çıkarılması, gerekli hukuki yaptırımların sağlanması için konunun takipçisi olacağını” belirtti.

Adalet Bakanlığı’na ise bu konuda re’sen idari ve cezai soruşturma açılmasını sağlama ve maddi gerçekleri ortaya çıkarma çağrısı yapıldı.

Sabri Kaya hakkında

Kaya, Adana’nın Ceyhan ilçesinde 1998’de yaşanan bir olaya ilişkin 2000 yılında gözaltına alındı. Soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.

Ardından bir itirafçının beyanları üzerine tekrar gözaltına alınan Kaya tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2010 yılından beri cezaevinde tutuluyordu.

Kaya’nın, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, şeker, midede gastritten ve ülserden kaynaklanan yaralar, astım, bronşit, kolesterol, tansiyon, kemik erimesi ve alzheimer gibi rahatsızlıkları mevcuttu.

Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hasta tutuklu Kaya’nın üç kalp kapakçığında çürüme vardı.

Salgın öncesinde hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakımda tedavi edildi. Tedavinin ardından kaldığı cezaevine götürüldü.

Ancak kalbi yüzde 25 oranında çalışan Kaya, 25 Mart’ta kalp krizi ve beyin kanaması geçirdi.

20 Mayıs’ta Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verilip, aynı gün Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildi.

Bu rapor sonrası, ölümünden saatler önce ise Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Mayıs’ta hakkında tahliye kararı verildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt siyasetçi ve aktivistlere operasyon: Çok sayıda gözaltı var
Sonraki Haber
Pülümür'de 4.3 büyüklüğünde deprem