Ana SayfaCezaevleriTahliye edildiği gün yaşamını yitiren Kaya defnedildi

Tahliye edildiği gün yaşamını yitiren Kaya defnedildi

HABER MERKEZİ – Tahliye edildiği gün yaşamını yitiren ağır hasta tutuklu Sabri Kaya’nın Corona virüsü testi negatif çıktı. Bunun üzerine cenazesi ailesi tarafından alınan Kaya, polis ablukası altında toprağa verildi.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçirdiği rahatsızlıklar sonucu hastane ve cezaevi arasında mekik dokumak zorunda bırakılan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya, hakkında tahliye kararı verildiği gün getirildiği Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti.

Kaya’nın cenazesi dün Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ndeki işlemlerinin ardından, otopsi işlemi için Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) morguna kaldırılmıştı.

Sabri Kaya’nın cenazesi Corona virüsü şüphesi nedeniyle ailesine teslim edilmemiş ve test yapılacağı bildirilmişti.

Mezopotamya Ajansı, yapılan test sonucunun negatif çıktığını aktardı. Bunun üzerine Kaya’nın otopsi işlemleri yapıldı.

Otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından teslim alınan Kaya’nın cenazesi toprağa verilmek üzere Adana’nın Ceyhan ilçesine doğru yola çıkarıldı.

Ceyhan Asri Mezarlığı’na getirilen Kaya’nın dini vecibeleri yerine getirildi.

Defin işlemlerine müdahale eden polis, Covid-19 salgınını gerekçe göstererek, sınırlı sayıda katılıma izin vereceğini söyledi.

Bunun üzerine Kaya ailesi ve polis arasında kısa sıra süreli arbede yaşandı. Arbede sonrası Kaya, polis ablukası altında toprağa verildi.

Sabri Kaya hakkında

Kaya, Adana’nın Ceyhan ilçesinde 1998’de yaşanan bir olaya ilişkin 2000 yılında gözaltına alındı. Soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.

Ardından bir itirafçının beyanları üzerine tekrar gözaltına alınan Kaya tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2010 yılından beri cezaevinde tutuluyordu.

Kaya’nın, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, şeker, midede gastritten ve ülserden kaynaklanan yaralar, astım, bronşit, kolesterol, tansiyon, kemik erimesi ve alzheimer gibi rahatsızlıkları mevcuttu.

Osmaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan hasta tutuklu Kaya’nın üç kalp kapakçığında çürüme vardı.

Salgın öncesinde hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakımda tedavi edildi. Tedavinin ardından kaldığı cezaevine götürüldü.

Ancak kalbi yüzde 25 oranında çalışan Kaya, 25 Mart’ta kalp krizi ve beyin kanaması geçirdi.

20 Mayıs’ta Osmaniye Devlet Hastanesi tarafından “Cezaevinde kalamaz” raporu verilip, aynı gün Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildi.

Bu rapor sonrası, ölümünden saatler önce ise Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Mayıs’ta hakkında tahliye kararı verildi. Ancak bu karardan birkaç saat sonra Kaya yaşamını yitirdi.

Kaya’nın yetkililerin ihmalkarlığı sonucunda yaşamını yitirdiğini söyleyen yeğeni Serhat Kaya, “Amcam öldükten sonra tahliye kararı verildi. Bu nasıl bir vicdandır. Ölmesini bekliyorlardı” diyerek duruma tepki gösterdi.

Kaya için tahliye kararı verildiği gün avukatı İlhan Öngör de “Artık kurtulacak gibi değil. Yaşaması zor” demişti.

Hastaneden sağlıklı bilgi verilmediğini belirten Öngör, “Bize, ‘öldü’ demiyorlar ama ‘yaşaması da zor’ diyorlar. Doktorlarla görüştüm bana, ‘Mucize bekliyoruz, tedaviye artık cevap vermiyor’ dedi” sözleriyle durumu anlatmıştı.

Geç kalınan tahliyeden yetkililerin sorumlu olduğunu söyleyen Öngör, Kaya yaşamını yitirmeden kısa süre önce de, “Bir ayda 20 kez kriz geçiren Sabri Kaya’yı bu hale getiren devlet aklı ve bürokrasisidir. Bunu sadece ihmalkârlıkla dahi açıklayamayız, göz göre göre bu sonuç ortaya çıktı” demişti.

Öngör, “Kendi gözetimi altında bulunan Sabri Kaya’nın yaşam hakkını devlet koruyamamıştır” ifadelerini kullanmıştı.


Tahliye edildiği gün yaşamını yitirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ÖHD'den cenazelerin kaldırıma gömülmesine ilişkin rapor
Sonraki Haber
Ankara'da bekçi şiddeti iddiası, emniyetten yalanlama