Ana SayfaÇalışma YaşamıTaksim’de 1 Mayıs’a engel: DİSK yöneticileri dahil çok sayıda gözaltı

Taksim’de 1 Mayıs’a engel: DİSK yöneticileri dahil çok sayıda gözaltı

HABER MERKEZİ – Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen sembolik 1 Mayıs kutlamasına izin vermeyen polisler, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da aralarında olduğu birçok sendikacıyı gözaltına aldı. Diğer yandan Taksim’e yürümek isteyen ve Kadıköy’de bir araya çok sayıda emekçi de gözaltına alındı.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, Corona virüsü salgını nedeniyle bu yıl 1 Mayıs’ı kitlesel olarak kutlamama kararı almıştı.

Günler öncesinden sanayi siteleri, fabrika ve atölye önlerinde temsili düzeyde yaptıkları eylem ve etkinliklerle 1 Mayıs’ı kutlamaya başlayan emek ve meslek örgütleri, bugün ise Taksim Anıtı önünde sembolik kutlama yapacaktı.

Ancak Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen sembolik kutlama öncesinde DİSK’in Beşiktaş’ta bulunan merkez binası polis ablukasına alındı.

Polis ablukasına rağmen bir süre sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve konfederasyona bağlı sendika yöneticileri hazırlanan 1 Mayıs çelengi arkasında binadan çıktı. Ancak önleri polislerce kesildi. Yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı.

Sendikacılar engellemeye rağmen Taksim’e doğru yürümeye başlayınca polis müdahale etti.

Yapılan müdahalede DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut, Gıda-İş Başkanı Seyit Aslan, Enerji-Sen Başkanı Süleyman Keskin’le birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Çerkezoğlu, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “Gözaltındayız! Bugün Türkiye’nin dört bir yanında işçi arkadaşlar çalışıyor o kamu düzeni bozulmuyor ama işçilerin #1Mayıs kutlaması kamu düzenini bozarmış!”

Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu 15 kişi Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

1 Mayıs çelengi milletvekilleri tarafından Taksim Anıtı’na bırakıldı

DİSK yöneticilerinin gözaltına alınması üzerine aralarında HDP, TİP ve CHP’li vekillerin de olduğu heyet, ellerinde polis müdahalesinde zarar gören çelenkle birlikte Taksim Meydanı’na yürüdü.

Meydana ulaşan grup, taşıdıkları çelengi anıta bıraktı.

Emek ve meslek örgütleri, internet üzerinden gün içerisine gerçekleştirilecek 1 Mayıs mitinginin ardından ise akşam saat 21.00’de evlerinin cam ve balkonlarından 1 Mayıs’ı kutlayacak.

DİSK yöneticileri serbest bırakıldı

İstanbul Valiliği, gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen DİSK yöneticilerinin ifadeleri alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.

Serbest bırakılan 15 kişiye toplamda 47 bin 730 lira para cezası kesildiği belirtildi.

Çok sayıda kişiye gözaltı

Diğer yandan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen biri gazeteci üç kişi de polislerce gözaltına alındı.

Osmanbey’den “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak yürüyüşe geçen Mücadele Birliği üyeleri Gamze Nihal İyidoğan ve Sena Şat ile Önsöz TV muhabiri Ekin Su Aktaş’ın, kısa süre sonra polisin müdahalesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Bununla birlikte İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü imzalı “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen işçiler de Divan Otel önünde polis müdahalesi ile gözaltına alındı.

Kadıköy’de de gözaltılar var

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Umut-Sen ve Devrimci Demokratik Sendikal Birlik üyeleri 1 Mayıs dolayısıyla Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’nde bir araya geldi.

Taleplerini dile getiren emekçilere müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.


HDP’den 1 Mayıs mesajı: Bir dönüm noktasındayız

Previous post
HDP’li vekillere 7 ayda 320 fezleke
Next post
Çocuklarda görülen 'Kawasaki' benzeri sendrom: 'Corona'yla ilişkisi var mı?