Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Tarımsal üretim tasfiye edilerek, çiftçi ve toplum açlığa mahkum edildi”

“Tarımsal üretim tasfiye edilerek, çiftçi ve toplum açlığa mahkum edildi”

HABER MERKEZİ – Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle bir açıklama yayımlayan HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, iktidarın tarım politikalarını eleştirdi; ‘tarımsal üretimin tasfiye edilerek, çiftçi ve toplumun açlığa mahkum edildiğini’ vurguladı.

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.

Turan bu açıklamada, ‘milyonlarca çiftçinin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü, tarımın tasfiye edildiği, gıda güvenliğinin ortadan kaldırıldığı ve çiftçinin borçlandırılarak perişan edildiği koşullarda karşıladığını’ belirtti.

Neoliberalizmin egemen olduğu koşullarda ekonomik krizle birlikte gıda fiyatlarının düşmediğini aksine arttığını, gündelik hayatın her aşamasında hissedildiğini belirten Turan, “Sermayenin küçük bir azınlığın lehine merkezileşmesiyle, yoksul kitlelerin gıdaya erişemediği bir krize neden olmakta ve sonuçlanmaktadır” dedi.

Turan, bugün gıda krizinin sadece yoksulların gıdaya erişememesi değil aynı zamanda neoliberal endüstriyel üretimle birlikte gıda egemenliğinin ortadan kalktığı anlamına geldiğini ekledi.

“Covid-19 salgınının insan sağlığının ne kadar önemli olduğunu gösterdiği bir dönemde, gıda egemenliğinin olmadığı, üretimde tarım ilacı olarak kullanılan zehirlerin, hibrit tohumlarının insanda çeşitli hastalıklara neden olduğu aşikârdır. Dolayısıyla gıda krizi sadece bir tüketim sorunu olarak değil, aynı zamanda bir üretim sorunudur” dedi.

AKP’nin tarım politikalarını eleştiren Turan, ‘çiftçinin uluslararası sermayeye bağımlı olması, bankalara borçlu olması, maliyetinin altında ürünlerini satmak zorunda olmasının iktidarın 18 yıldır tarımda egemen kılmaya çalıştığı neoliberal politikaların sonucu olduğunu’ söyledi.

Açıklamada iktidarın politikaları neticesinde baş gösteren ve süren kimi temel sorunlar şöyle sıralandı:

  • Çiftçiler, hakları olan bütçenin yüzde 1 kadar nakit desteğini hiçbir zaman tam olarak alamadı
  • Mevsimlik tarım işçilerinin güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışması konusunda hiçbir adım atılmadı
  • Maliyetlerinin altında üretim yapan çiftçiler ithalatla cezalandırıldı
  • Çiftçiler dünyada mazotu en pahalı şekilde satın alıyor
  • Soğan üreten çiftçiler kolay bir şekilde “terörist” ilan edilebiliyor
  • Covid-19 salgını dolayısıyla şirketler ve sermaye için yardım paketleri açıklanırken, bugün Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da, çay üreten çiftçilerin, salgının yıkıcı etkilerinden kaçınmaları için sağlıklı üretim koşullarının oluşturulması konusunda hiçbir adım atılmıyor

Çiftçilerin emeklerinin karşılığını aldığı bir düzeni inşa etmenin mümkün olduğunun vurgulayan Turan, açıklamada, “Üretimden tüketime kadar, bütün aşamalarda şirketlerin değil, çiftçilerin kazandığı dayanışmacı bir ekonomi politiği hayata geçirmenin sözünü veriyor, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'İntihar değil cinayet': Ceylan Akpolat'ın boynunda 3 ayrı ip ve darp izi var
Sonraki Haber
"Piltan" dergisinin son sayısı online erişime açıldı