Ana SayfaDünyaTrump aşı çalışmalarını hızlandıracak bir program açıkladı

Trump aşı çalışmalarını hızlandıracak bir program açıkladı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, “Işık Hızı Ötesi Operasyonu” adını verdiği bir projeyle Covid-19 aşısı geliştirilmesinin hızlandırılacağını açıkladı ve “yıl sonundan önce, hatta belki daha bile erken bulmak istiyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 aşısı geliştirilmesinin hızlandırılması amacıyla yeni bir program başlattıklarını duyurdu.

Program umut vadeden 14 aşı çalışmasının daha hızlı araştırılmasına ve onay sürecine alınmasıyla başlayacak.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Trump, projeye “Işık Hızı Ötesi Operasyonu” adını verdi.

Trump projeyle, Covid-19’a yol açan yeni tip Corona virüsüne karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede geliştirmeyi, üretmeyi ve dağıtmayı amaçladıklarını söyledi.

“(Aşıyı) yıl sonundan önce, hatta belki daha bile erken bulmak istiyoruz” diyen Trump, aşı bulunmasıyla ilgili ilerlemenin “rekor bir hızda” devam ettiğini ancak ABD’nin aşı olsun ya da olmasın ‘normalleşme’ sürecine başlaması gerektiğini vurguladı.

Aşı geliştirme projesinin başında ilaç firması GlaxoSmithKline’ın eski yöneticilerinden Moncef Slaoui olacak. Projenin operasyon müdürü de ABD’li General Gustave Perna.

Ancak Trump’ın açıkladığı program bilim insanları tarafından gerçekçi bulunmadı.

Baylor Üniversitesi’nden Koronavirüs Aşı Ekibi Direktörlerinden Dr. Peter Hotez, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bunun nasıl olacağını anlamadım” dedi.

Hotez, Covid-19’a karşı aşının önümüzdeki aylarda geliştirilmesinin mümkün olduğunu ancak bunun halkın kullanımına açılmasına yetecek düzeyde güvenli verinin toplanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Fotoğraf: AP

Öte yandan Trump’ın görevden aldığı sağlık uzmanı Rick Bright, Covid-19 salgınıyla daha etkin mücadele edilmemesi halinde, “ABD’nin modern tarihinin en karanlık kışını” yaşayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de vaka sayısı 1 milyon 443 bini geçti. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 87 bin 500’ün üzerinde.

Previous post
AKP Kozluk Belediye Meclis üyesi silahlı saldırıda yaşamını yitirdi
Next post
Schmidt-Cuomo projesi bizi doğru Matrix’e götürüyor – Slavoj Žižek