Ana SayfaDünyaTrump: Dünya Sağlık Örgütü’yle ilişkilerimizi sonlandırıyoruz

Trump: Dünya Sağlık Örgütü’yle ilişkilerimizi sonlandırıyoruz

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, ‘Çin’e yakın durmak’ ve ‘esaslı reform’ taleplerini yerine getirmemekle suçladığı Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkilerini sonlandırdıklarını belirterek, “Bu örgüte sağlanan fonları, hak eden acil küresel sağlık durumlarına aktaracağız” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Çin yönetimine yönelik atılacak yeni adımları duyurmak için bir basın toplantısı düzenledi.

Trump, konuşmasında Çin’e yakın durmakla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ile ilişkilerini keseceklerini söyledi.

Covid-19 salgınından dolayı Çin’i sorumlu tutan Trump, “Çinli yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) karşı bildirim yapma sorumluluklarını yerine getirmedi ve dünyayı yanlış yönlendirmesi için DSÖ’ye baskı uyguladı” dedi.

Salgının başlarında DSÖ’yü dinlemeyerek Çin’e seyahat yasağı uyguladığını anımsatan Trump, şunları söyledi:

“Çin’in DSÖ üzerinde mutlak bir hakimiyeti var. ABD, DSÖ’ye yılda neredeyse 450 milyon dolar fon sağlarken, Çin sadece 40 milyon dolar ödedi.
“DSÖ’den esaslı reformlar yapmasını istedik ancak onlar harekete geçmeyi reddetti. DSÖ, oldukça ihtiyaç duyulan reformları yapmadığı için biz de bugün DSÖ ile ilişkimizi sonlandırıyoruz. Bu örgüte sağlanan fonları, hak eden acil küresel sağlık durumlarına aktaracağız.”

Hong Kong konusunda yaptırım tehdidi 

ABD Başkanı Trump ayrıca Hong Kong’da “dış müdahale ve ayrılıkçı girişimlere karşı önlemler” şeklinde adlandırılan yeni ‘ulusal güvenlik yasası‘nın Çin parlamentosundan geçmesi ile ilgili de konuştu.

Yasanın onaylamasını “trajedi” olarak nitelendiren Trump, “Çin’in son adımları göstermiştir ki Hong Kong artık yeterince otonom bir bölge değildir. Çin, ‘iki sistem, tek ülke’ formülünü, ‘tek ülke tek sistem’ olarak değiştirdi. Bu nedenle de, yönetimimine Hong Kong’a verilen politika ayrıcalıklarını kaldırılması talimatı veriyorum” diye konuştu.

Trump ayrıca, “ABD, Hong Kong’un otonomisine zarar veren Çin ve Hong Konglu yetkililere de yaptırım için gerekli adımları atacak” dedi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Trump’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ABD’nin DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.

ABD’de Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi senatörler de, BM bünyesinde DSÖ’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulunmuştu.

Son olarak, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, örgütün salgın sürecinde dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız olduğunu savunarak “Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Floyd'u öldüren polis tutuklandı, üçüncü derece cinayetle suçlanıyor
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı altı milyona yaklaştı