Ana SayfaDünyaTrump’ın imzasıyla ABD’de sosyal medyaya yakın markaj

Trump’ın imzasıyla ABD’de sosyal medyaya yakın markaj

HABER MERKEZİ – “Hakkım olsa Twitter’ı kapatırdım” diyen ABD Başkanı Donald Trump, tweetlerine ‘teyit uyarısı’ konulması sonrası sosyal medya şirketlerine ilişkin kararnameyi imzaladı. Kararnameyle ilgili, “Sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya şirketlerine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Kararname ABD’de denetleyici kurumlara, Facebook ve Twitter gibi şirketlere karşı gerektiğinde yasal işlem başlatma yetkisi veriyor.

Ayrıca kararname federal yürütme kurumlarına, Federal İletişim Komisyonu ve Federal Ticaret Komisyonu’dan sosyal medya şirketlerine yönelik yeni kurallar getirilip getirilemeyeceğini inceleme talebinde bulunmaları talimatını da veriyor.

Trump bu kararnameyi imzalamadan önce, “Twitter muteber olmazsa kapatırız, bu yasal olarak mümkün” demişti.

Kararnameyle sosyal medya şirketlerinin ‘artık sorumluluktan muaf olmayacaklarını’ söyleyen Trump, “Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız. Küçük bir avuç sosyal medya tekeli, ABD’deki tüm kamu ve özel iletişimin büyük bir bölümünü kontrol ediyor” diye eklemişti.

Bir gazetecinin “Twitter hesabınızı silecek misiniz?” şeklindeki sorusuna ise “Bu ülkede daha adil bir basın olsaydı bunu seve seve yapardım ancak basın adaletsiz olduğu için ben sosyal medya üzerinden birçok insana ulaşıyorum” yanıtını vermişti.

Trump’ın bu son kararnamesinin ABD’de yargıya götürülmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Sosyal medya platformu Twitter’ın haber doğrulama uygulaması, ABD Başkanı Trump’ın paylaştığı iki mesaja teyit uyarısı koymuştu.

Twitter, bu uyarılarla birlikte, Trump’ın ABD seçimlerinde posta yoluyla oy kullanmanın sahteciliğe açık ve hileli olacağı mesajlarının doğruları yansıtmadığına dair bağlantılar da paylaşmıştı.

81 milyona yakın takipçisi bulunan Trump’ın ‘teyit uyarısı’ konulan mesajlarından biri şöyleydi: “Posta yoluyla oy kullanmak büyük ölçüde hileli olacaktır. Başka türlü olamaz. Posta kutuları çalınacak, oy pusulalarında sahtecilik yapılacak, yasa dışı çoğaltılıp sahte imza atılacak.”

Trump’ın bir diğer mesajı da şuydu: “California Valisi, eyalette yaşayan milyonlarca kişiye, kim olduklarına nereden geldiklerine bakmadan oy pusulası gönderiyor. Ardından daha önce hiç oy kullanmayı düşünmemiş olanlara profesyoneller nasıl ve kime oy vereceklerini söyleyecek. Seçim şikeli olacak. Katiyen olmaz.”

Trump’ın Twitter mesajları altında çıkan ve ”Posta yoluyla oy kullanmayla ilgili gerçeklere ulaşın” mesajına tıklayanlar konuyla ilgili haberlerin ve bilgilerin derlendiği başka bir sayfaya yönlendiriliyordu.

Yeni sayfanın başlığında ”Trump posta yoluyla oy kullanmanın hileye neden olacağına dair temelsiz iddialarda bulunuyor” ifadeleri yer alıyordu.

Ardından ise ”Bilmeniz gerekenler” başlığı altında Trump’ın mesajlarında üç yanıltıcı ya da yanlış bilgi düzeltiliyordu.

Twitter platformundan yapılan açıklamada ilk defa bir ülke liderinin, haber doğrulama uyarısı aldığı belirtildi.

Sosyal medya platformu, başta Corona virüsü olmak üzere birçok konuda doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacak uygulamasını bu ay devreye sokmuştu.

Söz konusu uygulamaya Trump, yine Twitter üzerinden, “‘Twitter şimdi de 2020 Başkanlık Seçimleri’ne müdahale ediyor. Diyorlar ki, posta yoluyla oy kullanmanın dev bir yolsuzluk ve sahteciliğe neden olacağına dair açıklamam doğru değilmiş” sözleriyle tepki göstermişti.

Trump, “Bunun teyidini de yalan haberci CNN ve Amazon’un sahibi olduğu Washington Post’tan yapıyorlar. Twitter, ifade özgürlüğünü boğuyor ve ben, başkan olarak, bunun olmasına izin vermeyeceğim” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Covid-19 salgınında Türkiye ve dünyada son durum
Sonraki Haber
91 kadın örgütü acil önlem ve eylem planı istiyor