Ana SayfaÇalışma YaşamıTürkiye’de gençler işsiz, umutsuz ve geleceksiz

Türkiye’de gençler işsiz, umutsuz ve geleceksiz

HABER MERKEZİ – Öğrenci Sendikası ve Genç İşsizler Platformu’nun hazırladığı rapora göre, Türkiye’de gençler arasında işsizlik artarak devam ediyor. Raporda gelecekten umudunu yitiren, işsizlik ile kötü koşullarda çalışmak arasında sıkışıp kalan milyonlarca gencin akıbetinin Türkiye’nin en acil sorunlarının başında geldiği vurgulanıyor.

Öğrenci Sendikası ve Genç İşsizler Platformu’nun ortak çalışmasıyla hazırlanan “Gençlik Bayramında Gençliğin Durumu” başlıklı rapor yayımlandı.

Raporda, diplomalı işsizliğe, çalışırken okumak zorunda kalan öğrencilere ve gençliğin diğer sorunlarına dikkat çekildi.

“En güzel yıllarımız, geleceğimiz için duyduğumuz derin endişe içerisinde geçiyor” ifadelerinin yer aldığı raporda, işsizlik ve kötü koşullarda çalışmak arasında sıkışıp kalan milyonlarca gencin akıbetinin, Türkiye’nin en acil sorunlarının başında geldiği vurgulandı.

Son yıllarda genç işsizlikte genel bir artışın gözlemlendiği belirtilen raporda, ekonomik krizin de etkisiyle iş aramaktan vazgeçtiği için artık ekonomik olarak “işsiz” değil “iş gücü dışı” sayılan genç sayısında rekor artışa dikkat çekildi.

Rapordan önce çıkan diğer başlıkla ise şöyle:

  • 2020 yılı itibarıyla 15-24 yaş arasında genç istihdam sayısı 3 milyon 447 bin olup, bu sayı 2014 yılı seviyelerinin altında.
  • Genç işsizliğin artışı, diğer taraftan işverenlerin gençlere hak ettiklerinden çok daha aşağıda ücretler önerebilmesinin önünü açıyor. Haksız yere düşük ücreti kabul etmeyecek olan gençliği, kapının önünde genç işsizler ordusu beklemektedir ve işverenler bunu bir koz olarak değerlendiriyor.
  • İşsizlik sayısındaki artışa ek olarak işsizlik süresi de gittikçe uzuyor.
  • 1 yıldan fazla süredir iş arayan 15-24 yaş arası genç sayısı, son 2 yılda 74 binden 183 bine çıktı.
  • İŞKUR tarafından işverenlere verilen prim ve ücret desteklerine rağmen yüksek işsiz sayısı ile, gençlerin eğitim düzeylerinin artmasına rağmen uzayan işsizlik süresi, iş gücü piyasasındaki yapısal soruna işaret ediyor.
  • Mevcut durumda yaşamını sürdürebilmek için gençler asgari ücretin altında ve sigortasız bir şekilde çalışmayı kabul etmek ya da işsizliği göze almak zorunda.
  • Özel üniversitelerin teşvik edilmesi ve kontenjanların artırılması sonucunda üniversitelerde okuyanların sayısının 7 milyon 740 bini aştığına dikkat çekilen raporda, 2020 yaz döneminde 500 binin üzerinde gencin mezun olup iş aramaya başlayacağı öngörüsünde bulunuldu.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Seçim yöntemine müdahale hazırlığına TBB ve 81 ilin barosundan ortak tepki
Sonraki Haber
Avrupa Konseyi'nden de HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki