Ana SayfaPolitikaTutuklamalara tepki: İktidar kadınların birlikte mücadele ettiği mekanizmalara savaş açtı

Tutuklamalara tepki: İktidar kadınların birlikte mücadele ettiği mekanizmalara savaş açtı

HABER MERKEZİ -Diyarbakır merkezli operasyonda kadın hakları savunucularının tutuklanmasının sebebinin ‘iktidarın kadınların mücadelesinden korkması’ olduğunu söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Faşist ittifak, kadınların mücadelesinden, kadınların bir araya gelmesinden korkuyor. Bu korku ile elindeki erk olan baskı aygıtını kullanıyor” dedi.

Diyarbakır merkezli olarak gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Kürt siyasetçi ve kadın hakları savunucularından altısı ‘adli kontrol’le serbest bırakılırken, aralarında Rosa Kadın Derneği başkanı ve üyeleri ile DBP ve HDP’li siyasetçilerin de bulunduğu 12 kişi ise tutuklandı.

Bu tutuklamaları değerlendiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Rosa Kadın Derneği’ne yapılan polis baskında asıl hedefin kadınlar ve kadın mücadelesi olduğunu belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’e konuşan Aydeniz, “Yaşanan gözaltılar bize bir kez daha şunu gösterdi ki; faşist iktidar ve eril zihniyet, kendini var etmek için kadınlara baskı uyguluyor” dedi.

Çocuk yaşta zorla evliliklerin önünü açan bir yasa tasarısının Ramazan Bayramı’ndan sonra Meclis gündemine getirilmesi için çalışmaların sürdüğü bir dönemde Rosa Kadın Derneği’ne baskın düzenlendiği ve üyelerinin gözaltına alındığına dikkati çeken Aydeniz, bunun bir ‘tesadüf’ olmadığını dile getirdi.

Aydeniz, AKP’nin Meclis’ten geçirmek istediği yasalara zemin hazırlamak için kadınlara dönük baskı ve gözaltıları artırdığını savundu.

“İktidar, kadın kurumsallaşmasını, kadınların ortak mücadele yürüteceği alanların olmasını istemiyor. Bu alanlara dönük baskı ve gözaltılar iktidarın çıkarmak istediği yasalara zemin oluşturmak istemesidir. Bu hükümet, bu eril zihniyet, erk zihniyetten beslenen bugün ki faşist ittifak, kadınların mücadelesinden, kadınların bir araya gelmesinden korkuyor. Bu korku ile elindeki erk olan baskı aygıtını kullanıyor.”

Birlikte mücadele yürüten kadınların oluşturdukları bazı mekanizmaların olduğunu kaydeden Aydeniz, “Bu mekanizmalar diktatöryal sisteme karşı direnç gösteren mekanizmalardır. İktidar bu mekanizmalara karşı yargıya, kadın kurumlarının kapatılmasına, kadınların gözaltına alınmasına yönelik talimatlar yağdıracak. Çünkü bugün iktidar kadın mücadelesinden korkuyor” ifadelerini kullandı.

“AKP iktidarı yönetemediği için, kadınların birlikte mücadele ettiği mekanizmalara karşı savaş açtı” diyen Aydeniz, “Bu baskılar kadınları korkutmuyor ve asla geri adım atmayacağız. Bu konuda kadınlar kararlı. Kadınlar olarak bulunduğumuz her mekanizmayı aktifleştireceğiz” diye konuştı.




Önceki Haber
Covid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ilacı 'ölüm riskini artırıyor'
Sonraki Haber
İstanbul'da kadınları taciz eden erkek, kaza yapınca yakalandı