Ana SayfaGüncelTutuklu altı gazetecinin ilk duruşması 24 Haziran’da

Tutuklu altı gazetecinin ilk duruşması 24 Haziran’da

HABER MERKEZİ – “MİT kanuna muhalefet” iddiasıyla tutuklu bulunan altı gazeteci, 24 Haziran’da ilk kez hakim karşısına çıkacak. Gazetecilerin 17 yıla kadar hapsi isteniyor.

Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler Mehmet Ferhat Çelik, Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılın ile Murat Ağırel’in de aralarında bulunduğu sekiz basın çalışanı hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Mahkeme, tensip zaptında altı tutuklu gazetecinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Oy çokluğuyla alınan kararda şu ifadelere yer verdi:

“Gazeteciler Aydın Keser, Hülya Kılınç, Mehmet Ferhat Çelik, Murat Ağırel’in üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren Açık Kaynak Araştırma Raporları, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın suç duyurusu yazıları, tanık beyanları ile sanıkların kısmen çelişkili savunmaları gibi somut delillerin varlığı, sanıkların delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık üzerinde baskı yapma girişiminde bulunma ihtimali göz önüne alındığında, adli kontrol tedbiri ile yeterli ve etkili hukuksal denetim sağlanamayacak olduğu kanaatine varılarak sanıklar müdafilerinin itiraz dilekçelerinin reddi ile sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir.”

Davanın ilk duruşmasının ise 24 Haziran Çarşamba günü yapılamasına karar verildi.

Mahkeme kararında ayrıca, tanık olarak dinlenilmek üzere gazeteci Semiha Alankuş ile Cemali Merter’in duruşma günü hazır edilmesi veya SEGBİS’le mahkemeye bağlanmasına hükmetti.

Bir hakimden şerh

Öte yandan üye hakimlerden biri “kuvvetli suç şüphesini gösterir delil olmaması ile sanığın kaçma şüphesini gösterir herhangi bir durum olmaması hususları birlikte değerlendirildiğinde sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin ölçülülük ilkesiyle bağdaşmayacağı” gerekçesiyle mahkemenin çoğunluk kararına şerh koyarak Barış Terkoğlu’nun ‘adli kontrol’ ile tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları, bu haberlere gazeteleri ve haber sitelerinde yer verdikleri gerekçesiyle altı gazeteci tutuklu yargılanıyor.

Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılınç ile Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel “MİT Kanununa muhalefet” iddiasıyla tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında iddianame de hazırlanmıştı.

50 sayfalık iddianamede altısı tutuklu, biri serbest, biri de yurt dışında olmak üzere sekiz sanık yer alıyor.

“Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçlamaları yöneltilen gazeteciler hakkında 8 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu gazetecilerin yanı sıra iddianamede ‘şüpheli’ sıfatıyla yer alan diğer iki isim şöyle: Gazeteci-yazar Erk Acarer ve Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Salgında “darbe” tartışması: Kimler hedefte, iktidar ve muhalefet ne dedi?
Sonraki Haber
Emekli maaşları 15-22 Mayıs'ta hesaplara yatırılacak